Kabinet wil voorkomen dat huurders vrije sector fors meer huur moeten betalen

Het kabinet wil voorkomen dat huurders in de vrije sector door de stijgende inflatie ook een fors hogere huurprijs moeten gaan betalen. Dankzij een initiatief van de PvdA is de maximale huurverhoging drie jaar lang - tot medio 2024 - beperkt tot de wettelijke inflatie plus 1 procent. Dat was een goed idee om grote huurstijgingen tegen te gaan - voorheen was de stijging in de vrije sector niet begrensd - maar door de hoge inflatie pakt dit nu toch slecht uit.

Woonminister Hugo de Jonge wil dan ook de huurverhoging voor deze sector (boven de ruim 750 euro per maand) gaan regelen met een ministeriële regeling, in 2023. Hij wil daarin een lager maximum kunnen vastleggen. Een voorstel hiertoe is maandag in consultatie gegaan zodat belanghebbenden erop kunnen reageren. De huurstijging moet dan meer in lijn komen met die in de sociale huursector.

Inflatie

Volgens De Jonge is de inflatie na november 2021 sterk gaan stijgen, omgerekend naar 5,4 procent. Dat is al een stijging van 3 procentpunt in vier maanden tijd en dat zal verder oplopen als de inflatie dit jaar hoog blijft. Ook wijst de minister op de sterk stijgende energieprijzen dit jaar, waardoor de koopkracht verder afneemt.

De Jonge denkt eraan "om de toegestane huurverhoging eventueel gelijk te stellen aan de inflatie of zo nodig zelfs om een andere grondslag dan het inflatiepercentage te hanteren als basis voor het toegestane huurverhogingspercentage".

Door: ANP