Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ontdekte grote verschillen die kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis. Voor het duurste variabele gastarief betaal je 88 eurocent per kuub gas meer dan bij de voordeligste energieleverancier. Dat komt neer op een verschil van 46 procent. Dit meldt de Vastelastenbond. 

Tussen het goedkoopste en het duurste tarief zit een verschil van 88 eurocent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 kuub scheelt dat ruim 1.500 euro op jaarbasis. Het loont volgens de consumentenorganisatie om de variabele tarieven goed onder de loep te nemen. “Er is geen eenduidig inkoopbeleid en dat zorgt dus voor deze immense verschillen”, aldus directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “De consument blijft in het ongewisse. Ook wanneer men een variabel tarief heeft, loont het de moeite om de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Consumenten konden nog nooit zoveel besparen, maar ondernemen nu geen actie. Het is een bizarre situatie.”

Overstappen ook zinvol bij variabele tarieven

De tendens in de energiemarkt is om momenteel niet over te stappen. Er zijn weinig tot geen overstappers vanwege een gebrek aan jaarcontracten. “Energieaanbieders laten hun klanten weten dat overstappen geen zin heeft omdat er geen aanbiedingen zijn. De praktijk wijst echter uit dat overstappen zeker zin heeft, ook met variabele contracten”, weet Wolfert. Klanten van Essent betalen in april bijvoorbeeld drie euro voor een kuub gas terwijl klanten van BudgetEnergie op datzelfde moment 2,12 euro neertellen voor dezelfde hoeveelheid. Dat is een prijsverschil van 46 procent. Ook Energiedirect.nl, Delta en Oxxio zijn met tarieven die respectievelijk 45, 42 en 32 procent hoger liggen dan de laagste prijs erg duur. Op jaarbasis scheelt dit ruim 1.500 euro.

Vastelastenbond zet vraagtekens bij huidige inkoopbeleid

Consumenten zagen het afgelopen half jaar hun energierekening bijna verdrievoudigen door de crisis in de energiemarkt. De grote verschillen in prijs zijn lastig te verklaren en voor consumenten moeilijk te verteren. “De meeste energieleveranciers kopen hun gas op dezelfde energiebeurs in. Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen. De verschillen zijn nog nooit zo groot geweest en schelen honderden euro’s op jaarbasis. Dat is een hoop geld en zeker nu verschillende vaste lasten steeds duurder worden, is het extra belangrijk om te vergelijken. Ook het vergelijken van variabele tarieven heeft dus zin”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Einde energiecrisis voorlopig niet in zicht

De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie verder verslechterd. Het is niet duidelijk waar de grote prijsverschillen vandaan komen. “Als er misbruik wordt gemaakt van de energiecrisis is het aan de toezichthouder om actie te ondernemen. Er is op momenteel een gebrek aan concurrentie, maar daar mag geen misbruik van gemaakt worden,” aldus Wolfert.

Goed onderzoek loont

De Vastelastenbond raadt consumenten aan waarvan het energiecontract afloopt om de variabele tarieven van verschillende aanbieders goed te onderzoeken. Het is ook mogelijk om de hulp van de consumentenorganisatie in te schakelen.

Door: Nationale Bouwgids

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.