Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verschil tussen duurste en goedkoopste gascontract ruim 1.500 euro

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
De Vastelastenbond onderzocht de variabele gastarieven van zeventien energieleveranciers en ontdekte grote verschillen die kunnen oplopen tot wel 1.500 euro op jaarbasis. Voor het duurste variabele gastarief betaal je 88 eurocent per kuub gas meer dan bij de voordeligste energieleverancier. Dat komt neer op een verschil van 46 procent. Dit meldt de Vastelastenbond. 

Tussen het goedkoopste en het duurste tarief zit een verschil van 88 eurocent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.600 kuub scheelt dat ruim 1.500 euro op jaarbasis. Het loont volgens de consumentenorganisatie om de variabele tarieven goed onder de loep te nemen. “Er is geen eenduidig inkoopbeleid en dat zorgt dus voor deze immense verschillen”, aldus directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “De consument blijft in het ongewisse. Ook wanneer men een variabel tarief heeft, loont het de moeite om de tarieven van verschillende energieleveranciers te vergelijken. Consumenten konden nog nooit zoveel besparen, maar ondernemen nu geen actie. Het is een bizarre situatie.”

Overstappen ook zinvol bij variabele tarieven

De tendens in de energiemarkt is om momenteel niet over te stappen. Er zijn weinig tot geen overstappers vanwege een gebrek aan jaarcontracten. “Energieaanbieders laten hun klanten weten dat overstappen geen zin heeft omdat er geen aanbiedingen zijn. De praktijk wijst echter uit dat overstappen zeker zin heeft, ook met variabele contracten”, weet Wolfert. Klanten van Essent betalen in april bijvoorbeeld drie euro voor een kuub gas terwijl klanten van BudgetEnergie op datzelfde moment 2,12 euro neertellen voor dezelfde hoeveelheid. Dat is een prijsverschil van 46 procent. Ook Energiedirect.nl, Delta en Oxxio zijn met tarieven die respectievelijk 45, 42 en 32 procent hoger liggen dan de laagste prijs erg duur. Op jaarbasis scheelt dit ruim 1.500 euro.

Vastelastenbond zet vraagtekens bij huidige inkoopbeleid

Consumenten zagen het afgelopen half jaar hun energierekening bijna verdrievoudigen door de crisis in de energiemarkt. De grote verschillen in prijs zijn lastig te verklaren en voor consumenten moeilijk te verteren. “De meeste energieleveranciers kopen hun gas op dezelfde energiebeurs in. Het is daarom ongekend dat tarieven voor dezelfde contracten zo ver uit elkaar liggen. De verschillen zijn nog nooit zo groot geweest en schelen honderden euro’s op jaarbasis. Dat is een hoop geld en zeker nu verschillende vaste lasten steeds duurder worden, is het extra belangrijk om te vergelijken. Ook het vergelijken van variabele tarieven heeft dus zin”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Einde energiecrisis voorlopig niet in zicht

De energiemarkt verkeert al ruim een half jaar in een diepe crisis en het ziet er niet naar uit dat hier binnen afzienbare tijd verandering in komt. De oorlog in Oekraïne heeft de situatie verder verslechterd. Het is niet duidelijk waar de grote prijsverschillen vandaan komen. “Als er misbruik wordt gemaakt van de energiecrisis is het aan de toezichthouder om actie te ondernemen. Er is op momenteel een gebrek aan concurrentie, maar daar mag geen misbruik van gemaakt worden,” aldus Wolfert.

Goed onderzoek loont

De Vastelastenbond raadt consumenten aan waarvan het energiecontract afloopt om de variabele tarieven van verschillende aanbieders goed te onderzoeken. Het is ook mogelijk om de hulp van de consumentenorganisatie in te schakelen.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.