Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Merendeel Nederlanders tegen voorrang sociale huurwoning voor Oekraïners

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Merendeel Nederlanders tegen voorrang sociale huurwoning voor Oekraïners
Een meerderheid van de Nederlanders, namelijk 60 procent, vindt dat Oekraïense vluchtelingen geen voorrang moeten krijgen op een sociale huurwoning. In de provincie Flevoland zijn in verhouding de meeste mensen tegen dit idee. Dat blijkt uit een enquête van ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas, die door zo'n 4000 Nederlanders is ingevuld.

Het kabinet werkt momenteel aan een Nationaal Programma voor de opvang van Oekraïners, met structurele oplossingen voor zaken als zorg, onderwijs, werk en sociale voorzieningen. Voor sociale huurwoningen komen Oekraïners momenteel niet in aanmerking, maar het kabinet houdt er wel rekening mee dat Oekraïners zich op termijn langdurig of permanent in Nederland vestigen. Ook hier wordt een plan voor opgesteld.

Zes op de tien Nederlanders zijn tegen voorrang voor Oekraïners op een sociale huurwoning, 23 procent weet het niet of heeft geen mening. 16 procent vindt dat Oekraïense vluchtelingen juist wel voorrang mogen krijgen. Na Flevoland zijn inwoners van Zeeland, Friesland, Overijssel en Drenthe bovengemiddeld vaak tegen. Zuid-Hollanders staan het meest positief tegenover deze voorrangsregeling, mocht deze spelen.

Passende woonruimte

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op BIJ1 of GroenLinks stemden veruit het vaakst voor voorrang zijn. Mensen die op de PVV of FvD stemden zijn het meest kritisch: onder hun electoraat geeft ruim acht op de tien aan tegen de voorrang van Oekraïense vluchtelingen te zijn.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben bijna 50.000 Oekraïners zich bij gemeenten in Nederland ingeschreven. Voor vluchtelingen die zich als statushouder in Nederland willen vestigen, zullen op termijn passende woonruimtes moeten worden gevonden.

Druk op sociale huisvesting

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de druk op de sociale huisvesting verder zal toenemen als Oekraïners ook aanspraak kunnen maken op een sociale huurwoning. De verwachting is dat de vluchtelingen niet per se voorrang zullen krijgen, aldus een woordvoerder. "Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor allerlei groepen, niet alleen Oekraïners."

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.