Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VEH en Consumentenbond willen meer duidelijkheid over 'warmtepomp-plicht'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
VEH en Consumentenbond willen meer duidelijkheid over 'warmtepomp-plicht'
De plannen van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om een hybride warmtepomp of andere 'groene' optie vanaf 2026 verplicht te stellen zijn ambitieus, maar er zijn nog wel vragen over de kosten en uitvoerbaarheid, bijvoorbeeld met het oog op de personeels- en materiaaltekorten in de installatiebranche. Dat laten Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond weten.

Het kabinet gaat het vanaf 2026 verplichten om minstens een hybride warmtepomp te installeren als de cv-installatie in huis aan vervanging toe is. Dat moet ervoor zorgen dat de Nederlandse woningen sneller verduurzamen.

Een dergelijke pomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Voor huizen die niet geschikt zijn is bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet mogelijk. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf.

Duurder

VEH zegt de plannen van De Jonge ambitieus te vinden, maar geeft ook aan dat een hybride of volledig elektrische pomp een stuk duurder is dan een reguliere cv-ketel. "Dan heb je het over duizenden euro's", zegt een woordvoerder. "En daar komen vaak nog kosten bij als je je huis eerst geschikt moet maken, bijvoorbeeld met isolatie maar ook door het vervangen van de verwarmingsinstallatie."

De Consumentenbond is vooral benieuwd hoe de minister "het probleem van voorfinanciering" wil aanpakken. Nu is het volgens de bond zo dat gebruikers zelf het volledige bedrag voor de pomp moeten voorschieten en daarna pas subsidie krijgen.

Regeling

"Er wordt gesproken over hoe dat anders te regelen", stelt de bond. "Dat is voor ons een belangrijk punt. Niet alle consumenten lukt het immers om duizenden euro's voor te schieten." Nu kosten de goedkoopste hybride warmtepompen volgens de Consumentenbond na aftrek van subsidie zo'n 2500 à 3000 euro. Wel verwacht de organisatie dat de prijzen gaan dalen richting 2026.

Beide organisaties waarschuwen dat het tekort aan installateurs roet in het eten kan gooien. Volgens VEH geldt er nu al een wachttijd van een jaar voor een (hybride) warmtepomp en zijn voor het inregelen daarvan ervaren mensen nodig. Bovendien vindt de belangenorganisatie dat huiseigenaren op tijd advies moeten krijgen over wat er nodig is voor de aanschaf van een warmtepomp. VEH wijst er ook op dat het stroomnet in Nederland op veel plekken al aan zijn maximumcapaciteit zit.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.