Wethouders van 44 gemeenten willen dat warmtenet nú goedkoper wordt

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie de warmtetarieven zo snel mogelijk moeten loskoppelen van de aardgastarieven, stellen wethouders van 44 gemeenten. Door de koppeling zijn mensen te veel geld kwijt aan het verwarmen van hun woning. Dit meldt Radar. 

De wethouders pleiten voor een snel einde aan de koppeling tussen de prijs voor energie van een warmtenet en de gasprijs. Zij kunnen niet wachten op de inwerkingtreding van de nieuwe Warmtewet in 2024. Assense wethouder Karin Dekker pleit namens de 44 gemeenten voor een crisismaatregel. Twee jaar volgens de huidige wet werken, is te duur voor hun inwoners.

Warmtenet

In Nederland maken 500.000 huishoudens gebruik van een warmtenet. Mensen die zijn aangesloten op het warmtenet zijn normaal gesproken zelf niet aangesloten op gas, maar gebruiken bijvoorbeeld overtollige energie uit fabrieken. Toch viel ook hun rekening hoger uit als gevolg van de koppeling aan de gasprijzen. Dat is extra wrang, omdat deze huishoudens niet kunnen overstappen op een andere warmtebron.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky