Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasnoodplan hoeft nog niet geactiveerd te worden, zegt ministerie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het gasnoodplan van het ministerie van Economische Zaken (EZK) hoeft nog niet te worden geactiveerd. Dit bescherm- en herstelplan gas beschrijft welke maatregelen worden genomen als een gascrisis dreigt of als deze zich al voordoet. Er staat onder meer in beschreven hoe gas wordt verdeeld als het schaars wordt. Pas als er een tekort aan gas dreigt, wordt dat plan van kracht. Het ministerie heeft echter geen signalen die op zo'n tekort wijzen.

In het plan staat een maatregelenladder die beschrijft welke stappen er moeten worden gezet, afhankelijk van de ernst van de crisis. De minst verregaande maatregel is iedereen op te roepen tot minder gasgebruik. Als de crisis verergert, kan een extra heffing op gas worden opgelegd of kunnen industrie├źn worden gedwongen andere brandstof te gebruiken.

Als het plan wordt geactiveerd, krijgen zogeheten extra beschermde afnemers, zoals huishoudens en ziekenhuizen, voorrang bij de verdeling van gas. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van EZK weten. Hoe erger de crisis wordt, hoe drastischer de te nemen maatregelen zijn. Niet-beschermde afnemers worden op een bepaald moment van het gas afgesloten en later ook beschermde afnemers, zoals het midden- en kleinbedrijf.

Energiebesparing

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar niet langer afhankelijk is van Russische energie. Om dat te bereiken zet het kabinet in op de import van vloeibaar gas, het vullen van gasopslagen, het versneld opwekken van duurzame energie - zoals uit wind en zon - en meer nadruk op energiebesparing, stelt de woordvoerder. Een voorbeeld van dat laatste is de overheidscampagne om de verwarming lager te zetten.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom draait dinsdag de gaskraan dicht naar het Nederlandse GasTerra, de grootste gasinkoper in Nederland. GasTerra weigert het gas in roebels in te betalen, zoals dat in de EU is afgesproken als onderdeel van het sanctiepakket tegen Rusland. De stopzetting van de Russische gaslevering heeft echter geen gevolgen voor de levering van gas aan huishoudens en waarschijnlijk ook niet voor de gaslevering aan bedrijven, stelt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) in een reactie. Het ministerie gaat niet in op de vraag of het besluit van Gazprom gevolgen kan hebben voor de gasrekening van huishoudens en bedrijven. Het is aan de markt hoe de gasprijs zich ontwikkelt.

De stopzetting van gaslevering door Gazprom heeft geen gevolgen voor afspraken die Nederland heeft voor gaslevering aan het buitenland, stelt de woordvoerder. GasTerra heeft elders gas ingekocht.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).