Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor energieverbruikers is Gronings gas geen laatste redmiddel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grootverbruikers van energie willen dat het kabinet het openhouden van het gasveld in Groningen als reële optie achter de hand houdt als een tekort aan gas in Nederland dreigt. Het kabinet zou daar wat belangenorganisatie VEMW betreft nu al over moeten onderhandelen met omwonenden. "Voor ons is Gronings gas geen allerlaatste redmiddel", zegt voorzitter Hans Grünfeld naar aanleiding van de leveringsstop van Gazprom aan de Nederlandse groothandelaar GasTerra.

Volgens Grünfeld is de stap van Gazprom een nieuwe stap in het afknijpen van Europa van Russisch gas, als represaille voor EU-sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zakelijke energieverbruikers in Nederland maken zich steeds grotere zorgen om de leveringszekerheid van gas.

"Als er een tekort aan gas ontstaat, dan vind ik dat de regering de mogelijkheid moet hebben het Groningenveld in te zetten. Maar om dat te doen moet het kabinet heel goede afspraken maken met omwonenden, om te voorkomen dat er een crisissituatie ontstaat waarbij daar geen tijd meer voor is", zegt Grünfeld.

Kolencentrales

Vanwege de aardbevingsproblematiek in Groningen wil de regering de gaswinning daar zo snel mogelijk afbouwen naar nul. Door de gascrisis en oorlog in Oekraïne heeft het kabinet het openhouden van het gasveld nooit helemaal uitgesloten, maar altijd benadrukt dat dit een allerlaatste redmiddel is.

Volgens de VEMW is het afsluiten van gas van grote verbruikers bij acute tekorten een paardenmiddel met hoge maatschappelijke kosten. Het is één van de mogelijke ingrepen die de overheid kan doen bij gastekorten. Naast Gronings gas ziet Grünfeld ook een oplossing in het op volle kracht laten draaien van de kolencentrales in Nederland, die nu vanwege de hoge CO2-uitstoot op slechts 35 procent van hun capaciteit mogen draaien.

Tuinders met kassen zien vooral deze winter nieuwe obstakels als duur gas hen opnieuw met hoge kosten opzadelt. De impact van het wegvallen van Gazprom-gas in Nederland had slechts een beperkte invloed op de Europese gasprijzen dinsdag, die met zo’n 4 procent stegen. Doordat in de zomer amper gas nodig is voor de glastuinbouw zijn de directe gevolgen nog niet zo groot, zegt energie-expert Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland. Maar daarna is het de vraag hoe duur het gas is dat in de plaats komt van de 2 miljard kuub Russisch gas die Gazprom niet meer levert. "We hebben al een winter gehad met hoge gasprijzen. Het houdt een keer op voor een bedrijf."

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.