Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel meer rookmelders verkocht dan normaal

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veel meer rookmelders verkocht dan normaal
Consumenten kopen de laatste tijd veel rookmelders, signaleren verkopers zoals bouwmarkten en webwinkels. Per 1 juli moeten alle bestaande huizen op elke verdieping een rookmelder hebben, besloot het kabinet eerder.

Intergamma, waar bouwmarktketens Gamma en Karwei onder vallen, laat weten dat vóór juni de omzet door rookmelderverkoop al twee tot drie keer meer was dan normaal. In de huidige maand is dat zelfs "vijf tot acht keer meer dan normaal", aldus een woordvoerster van Intergamma.

Intergamma zegt voldoende voorraad te hebben voor consumenten die nu een rookmelder willen aanschaffen. Intergamma zegt geen contracten voor de levering van rookmelders te hebben met woningcorporaties. Die gaven woensdag aan per 1 juli nog niet klaar te zijn met het ophangen van rookmelders in corporatiewoningen. Dat komt onder meer door de coronacrisis, waardoor fabrieken in China vanwege lockdowns stillagen. Ook waren veel rookmelders besteld via een collectieve aanbesteding van wel tweehonderd woningcorporaties bij een fabriek in Oekraïne. Door de oorlog in dat land zijn leveringen niet meer mogelijk.

Vervijfvoudiging

Webwinkel bol.com zegt in de afgelopen weken een vervijfvoudiging van de verkoop van het aantal rookmelders te zien. "De verplichting geldt per 1 juli dus Nederlanders zijn volop bezig om zich hierop voor te bereiden", aldus een woordvoerster.

Fabrikant van rookmelders Alecto laat weten dat de vraag laat op gang komt, maar dat er meer dan voldoende voorraad is aangelegd bij klanten zoals bouwmarkten. Productmanager Erwin Damen signaleert ook verandering in de verkoop. "Voorheen kochten mensen vaak een rookmelder die een jaar meeging, nu vaker een die tien jaar meegaat."

Advies

Consumenten krijgen het advies een rookmelder te kopen met accu die tot tien jaar kan meegaan, adviseerde belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis al. Dat product is duurzamer en handiger, omdat veel mensen vaak vergeten de batterij te vervangen als de rookmelder afgaat en dat hoeft dan niet meer, aldus een woordvoerder.

Sinds 2003 moeten nieuwbouwwoningen al verplicht rookmelders hebben. De bestaande woningvoorraad kende die verplichting nog niet.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.