Veel meer rookmelders verkocht dan normaal

Consumenten kopen de laatste tijd veel rookmelders, signaleren verkopers zoals bouwmarkten en webwinkels. Per 1 juli moeten alle bestaande huizen op elke verdieping een rookmelder hebben, besloot het kabinet eerder.

Intergamma, waar bouwmarktketens Gamma en Karwei onder vallen, laat weten dat vóór juni de omzet door rookmelderverkoop al twee tot drie keer meer was dan normaal. In de huidige maand is dat zelfs "vijf tot acht keer meer dan normaal", aldus een woordvoerster van Intergamma.

Intergamma zegt voldoende voorraad te hebben voor consumenten die nu een rookmelder willen aanschaffen. Intergamma zegt geen contracten voor de levering van rookmelders te hebben met woningcorporaties. Die gaven woensdag aan per 1 juli nog niet klaar te zijn met het ophangen van rookmelders in corporatiewoningen. Dat komt onder meer door de coronacrisis, waardoor fabrieken in China vanwege lockdowns stillagen. Ook waren veel rookmelders besteld via een collectieve aanbesteding van wel tweehonderd woningcorporaties bij een fabriek in Oekraïne. Door de oorlog in dat land zijn leveringen niet meer mogelijk.

Vervijfvoudiging

Webwinkel bol.com zegt in de afgelopen weken een vervijfvoudiging van de verkoop van het aantal rookmelders te zien. "De verplichting geldt per 1 juli dus Nederlanders zijn volop bezig om zich hierop voor te bereiden", aldus een woordvoerster.

Fabrikant van rookmelders Alecto laat weten dat de vraag laat op gang komt, maar dat er meer dan voldoende voorraad is aangelegd bij klanten zoals bouwmarkten. Productmanager Erwin Damen signaleert ook verandering in de verkoop. "Voorheen kochten mensen vaak een rookmelder die een jaar meeging, nu vaker een die tien jaar meegaat."

Advies

Consumenten krijgen het advies een rookmelder te kopen met accu die tot tien jaar kan meegaan, adviseerde belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis al. Dat product is duurzamer en handiger, omdat veel mensen vaak vergeten de batterij te vervangen als de rookmelder afgaat en dat hoeft dan niet meer, aldus een woordvoerder.

Sinds 2003 moeten nieuwbouwwoningen al verplicht rookmelders hebben. De bestaande woningvoorraad kende die verplichting nog niet.

Door: ANP