Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volop werk in de bouw, maar ook problemen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Volop werk in de bouw, maar ook problemen
De bouwsector in Nederland heeft het druk met een grote vraag en goedgevulde orderboeken. Maar er zijn ook problemen, waaronder gebrek aan personeel en materiaal. Ook zijn er moeilijkheden bij het verkrijgen van bouwvergunningen, mede vanwege de stikstofproblematiek. Verder is er grote schaarste aan beschikbare bouwgrond, terwijl er de komende tien jaar wel bijna een miljoen nieuwe woningen bij moeten komen en veel werk moet worden gemaakt van verduurzaming. Zaterdag is het de Dag van de Bouw.

"De vraag in de bouw zit de komende jaren wel goed. Er moeten veel nieuwe woningen worden gebouwd en verduurzaamd. Ook is er veel werk voor infrastructuur, net als in de logistiek", zegt Maurice van Sante, sectoreconoom bouw bij ING Research. "De aanbodkant wordt lastiger. De bouwsector kampt met personeelstekorten waardoor projecten vertraging oplopen. Maar het grootste obstakel zijn de bouwvergunningen. Dat is de grootste bottleneck om de woningbouw op gang te krijgen. Maar meer woningen zijn juist heel belangrijk voor het welzijn van mensen."

Bouweconoom Casper Wolf van ABN AMRO zegt dat het personeelstekort eigenlijk al jaren speelt. "Vooral aan installateurs is er een groot gebrek. Maar ook de gestegen materiaalkosten zijn moeilijk, vooral voor staal en hout." Dat komt door tekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Wolf wijst verder op de stikstofproblematiek. "Het blijkt steeds toch niet mogelijk om oplossingen te vinden voor de stikstofkwestie. Verder is het belangrijk waar nog gebouwd kan worden. Maar ook is het nodig keuzes te maken: woningen, windmolens of nog andere invulling."

Meer sturing

Hans-Hugo Smit, bouwanalist van Rabobank, zegt dat er meer sturing vanuit het Rijk moet komen. "Er is nu een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, dat is al heel mooi. Voor een hogere woningproductie moet er slimmer en sneller gebouwd worden, bijvoorbeeld met geprefabriceerde woningen. Ook digitalisering en robotisering laten bouwprocessen soepeler verlopen, met minder mensen. Dat is nu een voordeel vanwege de personeelskrapte." Volgens hem hebben veel gemeenten koudwatervrees als het prefab betreft. "Er is een soort angst dat dan eenheidsworst ontstaat, met minder kwaliteit. Maar die prefabwoningen zijn heel hoogwaardig. Het uitgangspunt moet zijn hoe kan met prefab zo hoog mogelijke kwaliteit en variatie worden geboden."

Deze week werd nog bekend dat er een nieuwe cao is afgesproken voor de ruim 110.000 werknemers in de bouw en infra. De lonen stijgen met 5 procent, de hoogste loonsverhoging ooit. Daardoor moet de bouwsector aantrekkelijker worden. Smit stelt dat hogere lonen kunnen helpen bij het aantrekken van extra bouwvakkers. "Maar het moet vooral leuk zijn voor mensen om bij te dragen aan de ontwikkeling van Nederland. Daar kan je veel voldoening uit halen, maar dat verdient ook waardering."

Door: ANP

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.

17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.