Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit is waarom woningruil niet werkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Dit is waarom woningruil niet werkt
Zo af en toe poppen er berichten in de media op van een succesvolle woningruil. En vervolgens springt iedereen bovenop dat idee. Maar als je goed kijkt naar het concept van woningruil, kom je er al snel achter dat het niet gaat werken. De belangrijkste reden: mensen kiezen nog makkelijker een partner dan een nieuwe woning, aldus Jeroen Wilhelm, algemeen directeur van Cribb. Dit meldt ANP Expert Support. 

Een woning kiezen is misschien wel het lastigste dat er is. Daarom werkt woningruil ook niet, stelt Wilhelm. "Er zijn zoveel aspecten waar je op let bij het kopen van een woning. En ben je met z'n tweeën, dan is het helemaal feest. Nog afgezien van eventuele pubers die vinden dat zo ook wat te zeggen hebben over de keuze van hun nieuwe huis. De kans dat er twee aanbieders zijn die elkaars wonings woning helemaal te gek vinden is dus statisch enorm klein."

200.000 woningen te koop

In het artikel van De Stentor over die ene geslaagde woningruil, staat wel een ander interessant fenomeen, vindt de directeur van Cribb. "Het feit dat deze mensen hun woning niet eens openbaar in verkoop hadden. Natuurlijk stond de woning wel 'latent' en verkoop. Anders was het nooit tot een overeenkomst gekomen. En daar zit wel een kans. Want alle 200.000 woningzoekers in Nederland hebben latent hun woning in verkoop. Met andere woorden: ze zijn aan het zoeken maar we weten nu al dat hun woning op de markt gaat komen."

"Wat zou er nu mooier zijn als we dat latente woningaanbod in beeld zouden krijgen? Dan hebben we ineens 200.000 woningen 'in verkoop' tegenover de 30.000 woningen op Funda. Misschien zit daar wel de oplossing van het aanbod-probleem in de markt", oppert Wilhelm.

Door: Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.