Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aandacht voor bouwbedrijven op de beurzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Aandacht voor bouwbedrijven op de beurzen
De Europese beurzen staan vrijdag voor een hoger begin van de handelsdag. In Amsterdam zal de aandacht onder andere uitgaan naar beursgenoteerde bouwbedrijven. Het kabinet heeft besloten veertien infraprojecten uit te stellen vanwege een tekort aan stikstofdeskundigen. Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht door alle problemen rond personeelstekorten en stakingen verspreid over Europa.

De aandelen van bouwers als BAM en Heijmans reageren mogelijk op het stikstofnieuws uit Den Haag. Onder meer de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad lopen vertraging op. Wanneer de planfase voor deze projecten definitief klaar is, is nog niet bekend.

Verder krijgt Transavia, onderdeel van Air France-KLM, de Consumentenbond achter zich aan. Volgens de organisatie zou Transavia de regels overtreden bij het annuleren van vluchten op Schiphol om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Gedupeerde reizigers zouden maar twee opties krijgen, namelijk geld terug of een vlucht na de zomer. Daarmee zou de maatschappij volgens de belangenorganisatie tekortschieten. Kenners van Deutsche Bank verhoogden overigens het advies voor Air France-KLM.

easyJet

Daarnaast maakte easyJet bekend vakantiegangers zoveel mogelijk te ontzien bij het schrappen van vluchten op Schiphol. De Britse prijsvechter annuleert vooral vluchten op routes waar het meerdere keren per dag heen vliegt zoals Londen. Werknemers van British Airways, onderdeel van het in Londen genoteerde IAG, stemden op hun beurt voor stakingen gedurende het drukke zomerseizoen.

Investeerder HAL kondigde aan zijn bod te lanceren op alle aandelen van baggeraar Boskalis, die het al langer wil overnemen. Heineken profiteert op zijn beurt mogelijk van een adviesverhoging. Het aandeel van de bierbrouwer is volgens Deutsche Bank het kopen waard. Bussenbouwer Ebusco maakte bekend voor het eerst aan een Zweedse partij te zullen gaan leveren. Daarmee komt het aantal landen waar het bedrijf aan levert op acht.

Zalando

De Duitse webwinkel Zalando stuurde op zijn beurt een winstwaarschuwing uit. De onderneming merkt dat de economische tegenwind door de hoge inflatie langer aanhoudt. Daarom lukt het dit jaar waarschijnlijk bij lange na niet om de eerdere gestelde financiële doelen te halen.

De euro was 1,0537 dollar waard, tegenover 1,0521 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 104,74 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,28 dollar per vat.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.