Normal_eigen_geld_starters_in_drie_jaar_tijd_bijna_verdubbeld

De gemeente Oudewater vindt dat goedkope huurwoningen beschikbaar moeten blijven voor starters en inwoners met een lager inkomen. Het college van B en W heeft daarom besloten dat de gemeente in het nieuwbouwproject Oranje Bolwerck tien goedkope appartementen aankoopt en vervolgens goedkoop aanbiedt aan geïnteresseerden uit Oudewater. Dit meldt de gemeente Oudewater.

Het college wil werken volgens de constructie KoopGarant. Daarmee kunnen de woningen goedkoper worden aangeboden dan volgens de gangbare marktprijs. Zo maken ook starters en huishoudens met lagere inkomens kans op een woning.

Erfpachtconstructie

Wie in aanmerking wil komen moet wonen in Oudewater of economisch gebonden zijn, niet ouder zijn dan 35 jaar op het moment van ondertekening en geen koopwoning achterlaten. Een erfpachtconstructie zorgt ervoor dat de gemeente betrokken blijft als eigenaar en dat de woning (grond en opstal) dus niet zomaar verkocht kan worden.

Regie

Doet een koper zijn huis in de verkoop, dan koopt de gemeente de woning terug. De gemeente én de koper delen in de (positieve of negatieve) waardeontwikkeling bij een toekomstige verkoop. Op deze manier kan de gemeente de woning steeds opnieuw verkopen voor een betaalbare prijs. Door af te spreken dat de gemeente de woning terugkoopt houdt zij de regie. Ook bij een tweede of derde verkoop. De gemeenteraad kan het college nog wel wensen en bedenkingen meegeven.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres