Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve variabele energietarieven. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21 procent nog maar 9 procent btw over stroom en gas. De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot eind 2022 en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden. Dit meldt Pricewise.

Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten."

"Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

Door: Nationale Bouwgids

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.

17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.