Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Btw-verlaging energie scheelt een standaard huishouden rond de 250 euro

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vanaf 1 juli betaalt een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ tot eind 2022 gemiddeld 253 euro minder btw voor de energierekening. Per maand komt dat uit rond de 43 euro. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise met actuele en fictieve variabele energietarieven. Pricewise keek hiervoor naar de meest voorkomende gezinssamenstellingen en verbruiken en stelde op basis daarvan vier profielen op. Vanaf 1 juli betalen consumenten in plaats van 21 procent nog maar 9 procent btw over stroom en gas. De belastingverlaging geldt voor alle onderdelen van de energierekening, loopt tot eind 2022 en geldt alleen voor de kosten die in het tweede halfjaar van 2022 gemaakt worden. Dit meldt Pricewise.

Naast het standaardgezin met kinderen (jaarverbruik: 3.500 kWh, 1.500 m3) dat 253 euro bespaart volgend halfjaar, stelde Pricewise nog drie andere profielen op. Een stel dat samenwoont (jaarverbruik: 1.800 kWh, 975 m3) is gemiddeld 150 euro goedkoper uit in het tweede halfjaar van 2022. Per maand betaalt het stel rond de 25 euro minder. Een alleenstaande (jaarverbruik: 1.350 kWh, 725 m3) betaalt het tweede halfjaar van 2022 rond de 110 euro minder, per maand komt dat uit op 18 euro. Een huishouden in een geëlektrificeerd huis (jaarverbruik: 7.500 kWh en geen gasaansluiting) heeft een voordeel van ongeveer 150 euro in het tweede half jaar. Per maand betaalt dit huishouden 30 euro minder aan energiekosten.

Btw-verlaging soms zichtbaar in portemonnee

Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Het is de bedoeling dat de btw-verlaging direct voelbaar is voor consumenten. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe ze de verlaging doorvoeren, als ze dat maar doen. De ACM liet deze week al weten dat energieleveranciers ook duidelijk moeten communiceren naar hun klanten."

"Hoe gaan zij die belastingverlaging verrekenen in de energierekening? Leveranciers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om het termijnbedrag direct te verlagen. Dat betekent dus ook dat dit in 2023 waarschijnlijk meteen verhoogd wordt. Hier moeten consumenten rekening mee houden zodat ze niet voor een verrassing komen te staan als de btw-verlaging weer wordt opgeheven. Afgelopen week bleek al dat een deel van de klanten op dit moment een te laag voorschot per maand betaalt, zodat zij de energienota kunnen ophoesten. Hopelijk zorgt de daling van de btw de aankomende maanden voor een passender maandbedrag, zodat consumenten niet schrikken van hun eindafrekening en nog aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.”

Door: Nationale Bouwgids

14 juli '25 (11:07)

Keijzer pleit voor woningdelen en tijdelijke woningen voor statushouders

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.

11 juli '25 (14:25)

Nieuwe woonwijken gepland in Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond

In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

10 juli '25 (15:47)

Meeste woningen in jaren te koop, prijsstijging zwakt af 

In het tweede kwartaal zijn in Nederland de meeste woningen te koop gezet in bijna twintig jaar. Daardoor is de stijging van de huizenprijzen flink afgezwakt, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

10 juli '25 (14:47)

NVM: verkoopgolf huurhuizen drijft prijzen mogelijk extra omhoog

De stijging van de huizenprijzen is flink afgezwakt, maar de prijzen zouden volgend jaar zomaar weer harder kunnen gaan stijgen. De woningmarkt raakt momenteel overspoeld met huurhuizen die te koop zijn gezet. In de loop van volgend jaar is die uitpondgolf waarschijnlijk voorbij, voorziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.