Normal_energieleveranciers_lopen_op_dit_moment_geen_acuut_risico_op_faillissement

Gemeenten keren de energietoeslag voor minima op verschillende manieren uit. Sommige gemeenten maken meer dan de beloofde 800 euro over en andere gemeenten stellen een hogere inkomensgrens dan 120 procent van het sociaal minimum. Volgens minister Carola Schouten voor Armoede zijn de verschillen niet heel groot, vooral sinds de overheid er extra geld voor beschikbaar heeft gesteld. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Sommige gemeenten geven nog steeds alleen inwoners tot 110 procent van het sociaal minimum de volledige energietoelage. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft deze gemeenten daar inmiddels op aangesproken. Toch zijn er ook gemeenten die juist een hogere inkomensgrens hanteren, zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam. In Rotterdam krijgen mensen tot wel 140 procent van het sociaal minimum het volledige bedrag overgemaakt. Den Haag keert bovendien 900 euro uit in plaats van de beloofde 800 euro. Een klein aantal gemeenten betaalt verspreid.

Aanvraag doen

Bijna alle huishoudens die gemeenten voor de toeslag in beeld hadden hebben het bedrag ont vangen. Huishoudens kunnen zichzelf ook aanmelden, als ze denken voor de energietoeslag in aanmerking te komen. Deze groep krijgt langzaamaan ook het geld, maar met moeite. De capaciteit bij sommige gemeenten is schaars.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky