Zo'n 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

Ongeveer 150 huizen zijn zwaar beschadigd in Zierikzee door de windhoos die de Zeeuwse plaats maandag trof. Vijf tot tien woningen zijn de komende maanden niet bewoonbaar. Dat zei directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland dinsdag op een persconferentie.

Van der Wel zei dat het om een voorlopige schatting gaat. Hij liet weten dat er een "bruto lijst" van vierhonderd panden is die op schade wordt onderzocht. Hij zei dat dinsdag nog wordt bekeken op welke wijze huisvesting kan worden geregeld voor de mensen die niet terug kunnen naar hun huizen. Bij vijf zwaar beschadigde huizen die open zijn, staat particuliere bewaking.

Van der Wel zei dat hij "veel persoonlijk leed" heeft gezien, onder meer bij mensen die hun inboedel hebben verloren.

Schade beperken

Door de windhoos kwam een 73-jarige vrouw uit Wassenaar om het leven. Ook zijn negen mensen gewond geraakt, van wie er één in het ziekenhuis ligt.

Burgemeester Jack van der Hoek van Zierikzee zei dat hij onder meer in de Calandweg, waar de windhoos veel schade aanrichtte, met de bewoners over hun emoties heeft gesproken. "Onder meer zzp'ers, aannemers en de woningcorporatie hebben geholpen om de schade zoveel mogelijk te beperken." Ook zei de burgemeester dat er psychische en sociale hulp beschikbaar is voor mensen die daar na de windhoos behoefte aan hebben.

Van der Hoek zei dat de schade in de miljoenen loopt.

Door: ANP