'Tijd voor een materiaaltransitie in woningbouw'

Een houtskeletbouwwoning heeft een casco van houten frames en is net zo stevig als een stenen huis. Een snelle productie is geen overbodige luxe, gezien het huidige woningtekort in Nederland. Daarnaast is hout sterk, licht en hernieuwbaar. Bovendien is het biobased : het groeit gewoon in de natuur. Bij het maken van staal en beton komt veel CO2 vrij, de grootste boosdoener van klimaatverandering. Hout neemt juist CO2 op, reageert Thijs Huijsmans van bouwbedrijf Heijmans over de opmars van hout als bouwmateriaal. Dit meldt ANP Expert Support. 

"We hebben een materiaaltransitie nodig in de bouw. Komt die transitie er niet, dan is dat schadelijk voor het milieu én voor de bouwsector. Als er vanuit Europese wetgeving een CO2-grens wordt vastgesteld, omdat de maximale milieu-impact is bereikt, gaan we op de rem. Dan kunnen we minder bouwen", aldus Huijsmans, senior adviseur circulair bouwen bij Heijmans. 

"Het is ontzettend comfortabel en prettig wonen in een houtskeletbouwwoning. Daarbij is het wel nodig om te blijven vertellen waarom we moeten stoppen met die zware materialen. Woningen worden steeds sneller geconsumeerd; we gaan richting de tien miljard mensen. Als je nagaat hoeveel kilogram aan materiaal er in woningen zit en wat de herkomst daarvan is, is duidelijk dat er iets moet veranderen."

Door: Nationale Bouwgids