Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Hogere hypotheekrente leidt tot aanvragen verhuisregeling'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
'Hogere hypotheekrente leidt tot aanvragen verhuisregeling'
Vanwege de historische lage rente was het lange tijd zeer gunstig om een hypotheek af te sluiten tegen de actuele hypotheekrente. Maar door de fors stijgende hypotheekrente hebben woningbezitters inmiddels in veel gevallen een lagere hypotheekrente dan de actuele hypotheekrente, die nog steeds aan het stijgen is. Wil je op dit moment doorstromen naar een volgende woning, is het verstandig om de gunstige rente mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit is bij vrijwel alle geldverstrekkers ook mogelijk met de zogenaamde verhuisregeling, laat Erwin UitdeHaag van De Hypotheker weten. Dit meldt ANP Expert Support. 

De afgelopen jaren werd hier nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat doorstromers vanwege de historisch lage rente hun oude hypotheek aflosten en een nieuwe hypotheek afsloten met een lagere rente, dit scheelde vaak aanzienlijk in de maandlasten. Maar deze situatie lijkt voorbij nu de hypotheekrente inmiddels 2,5 procentpunt is gestegen sinds begin dit jaar.

Verhuisregeling inzetten bij aankoop nieuwe woning

"Bij De Hypotheker ontvangen we steeds vaker verzoeken van doorstromers op de woningmarkt die gebruik willen maken van deze verhuisregeling. Deze meeneemregeling is vooral aantrekkelijk voor huizenkopers die de afgelopen periode hun hypotheek voor twintig of dertig jaar hebben vastgezet vanwege de historisch lage rente. Als deze woningbezitters de hypotheekrente van hun huidige hypotheek meeverhuizen, behoudt de nieuwe hypotheek voor een groot deel de aantrekkelijke lage hypotheekrente voor de resterende rentevaste periode. Heb je de hypotheekrente bijvoorbeeld voor dertig jaar vastgezet en loopt je hypotheek twaalf jaar, dan kun je de hypotheekrente nog meenemen voor de resterende achttien jaar. Zo kun je flink besparen op je maandlasten, en wordt verhuizen ineens toch een aantrekkelijke én haalbare optie", aldus UitdeHaag.

Bij de verhuisregeling neem je alleen de basisrente mee. Heb je bijvoorbeeld nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je nieuwe hypotheek is zonder NHG, betaal je een opslag op de basisrente die je meeneemt. Dit is ook het geval als je nieuwe lening op je volgende woning in een andere risicoklasse valt. Stel dat je nu maar 70 procent van de marktwaarde leent en bij de aankoop van je nieuwe woning 100 procent van de marktwaarde gaat lenen, gaat de risicoklasse omhoog. Het extra bedrag wat nodig is voor het financieren van de nieuwe woning, wordt tegen de actuele hypotheekrente geleend.

Door: Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.