'Hogere hypotheekrente leidt tot aanvragen verhuisregeling'

Vanwege de historische lage rente was het lange tijd zeer gunstig om een hypotheek af te sluiten tegen de actuele hypotheekrente. Maar door de fors stijgende hypotheekrente hebben woningbezitters inmiddels in veel gevallen een lagere hypotheekrente dan de actuele hypotheekrente, die nog steeds aan het stijgen is. Wil je op dit moment doorstromen naar een volgende woning, is het verstandig om de gunstige rente mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit is bij vrijwel alle geldverstrekkers ook mogelijk met de zogenaamde verhuisregeling, laat Erwin UitdeHaag van De Hypotheker weten. Dit meldt ANP Expert Support. 

De afgelopen jaren werd hier nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat doorstromers vanwege de historisch lage rente hun oude hypotheek aflosten en een nieuwe hypotheek afsloten met een lagere rente, dit scheelde vaak aanzienlijk in de maandlasten. Maar deze situatie lijkt voorbij nu de hypotheekrente inmiddels 2,5 procentpunt is gestegen sinds begin dit jaar.

Verhuisregeling inzetten bij aankoop nieuwe woning

"Bij De Hypotheker ontvangen we steeds vaker verzoeken van doorstromers op de woningmarkt die gebruik willen maken van deze verhuisregeling. Deze meeneemregeling is vooral aantrekkelijk voor huizenkopers die de afgelopen periode hun hypotheek voor twintig of dertig jaar hebben vastgezet vanwege de historisch lage rente. Als deze woningbezitters de hypotheekrente van hun huidige hypotheek meeverhuizen, behoudt de nieuwe hypotheek voor een groot deel de aantrekkelijke lage hypotheekrente voor de resterende rentevaste periode. Heb je de hypotheekrente bijvoorbeeld voor dertig jaar vastgezet en loopt je hypotheek twaalf jaar, dan kun je de hypotheekrente nog meenemen voor de resterende achttien jaar. Zo kun je flink besparen op je maandlasten, en wordt verhuizen ineens toch een aantrekkelijke én haalbare optie", aldus UitdeHaag.

Bij de verhuisregeling neem je alleen de basisrente mee. Heb je bijvoorbeeld nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je nieuwe hypotheek is zonder NHG, betaal je een opslag op de basisrente die je meeneemt. Dit is ook het geval als je nieuwe lening op je volgende woning in een andere risicoklasse valt. Stel dat je nu maar 70 procent van de marktwaarde leent en bij de aankoop van je nieuwe woning 100 procent van de marktwaarde gaat lenen, gaat de risicoklasse omhoog. Het extra bedrag wat nodig is voor het financieren van de nieuwe woning, wordt tegen de actuele hypotheekrente geleend.

Door: Nationale Bouwgids