Bouw complex BRISK met 270 woningen in stadswijk Amstel III van start

In de nieuwe stadswijk Amstel III is de bouw van het nieuwe complex BRISK gestart. BRISK bestaat uit 5 gebouwen, met een 70 meter hoge toren als blikvanger, en een groen binnenhof. In de gebouwen komen 270 woningen, maar ook kantoren, een gezinshuis en een participatiecentrum. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

187 van de nieuwe woningen zijn sociale en middeldure woningen. Daarmee zet de gemeente een volgende stap om van Amstel III een complete stadswijk te maken voor iedereen.

Wonen en werken in het groen

BRISK ligt in de nieuwe stadswijk Amstel III, ten zuiden van de Bijlmer Arena. Het kantoorgebied verandert daar in een complete stad. Naast de 270 huur- en koopwoningen, komt er ook een gezinshuis voor uit huis geplaatste kinderen en een participatiecentrum. Langs de Hondsrugweg komt 4.000 vierkante meter aan kantoren. Met het groene binnenhof en de ligging langs het toekomstige Hondsrugpark, wordt het een groene buurt met veel buurtgevoel waar kinderen buiten kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Veel sociale en middeldure woningen

Er komen 103 sociale huurwoningen en 84 middeldure huurwoningen die verhuurd worden via woningbouwcorporatie de Alliantie. Daarnaast komen er 72 koopappartementen en 11 eengezinswoningen met een eigen voordeur aan een groen binnenhof. Deze woningen worden verkocht via Synchroon. De oplevering van de woningen staat gepland voor midden 2025. Woningzoekenden kunnen zich nu al inschrijven als geïnteresseerden via hondsrugpark.nl.

Duurzame woningen

De woningen worden gasvrij en natuurinclusief gebouwd. Er komen waterbuffers om regen op te vangen. En voor de gevel van de toren op de hoek van de Hettenheuvelweg met het Hondsrugpark, wordt een circulaire keramische tegel gebruikt. Het groene binnenhof draagt bij aan de biodiversiteit.

Complete stadswijk

Amstel III, voorheen een groot kantoorgebied dat veranderd wordt in een gemengd stuk stad voor duizenden Amsterdammers, ligt ten zuiden van de Johan Cruijff Arena. In 2027 staan hier 10.000 woningen. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk. Naast woningen komen er ook veel buurtvoorzieningen, zoals scholen, gezondheidscentra, buurtkamers, een jongerentalentencentrum, apotheek, kinderopvang, sport en een groot park tussen de ArenA en de IKEA.

Door: Nationale Bouwgids