Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Rotterdam mag niet op Lijnbaan en Coolsingel bouwen van rechter

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gemeente Rotterdam mag niet op Lijnbaan en Coolsingel bouwen van rechter
Nachthorecazaken in Rotterdam zitten al vijf jaar tegenover de gemeente in de rechtbank. Als het aan de gemeente ligt, worden er woningen gebouwd rondom de Lijnbaan en de Coolsingel. De café-eigenaren zijn naar de Raad van State gestapt om het plan te stoppen, omdat zij verwachten meer geluidsoverlast te krijgen dan waarmee de gemeente in haar onderzoek heeft gerekend. Dit meldt het AD.

Begin dit jaar heeft de gemeente Rotterdam nog een nieuw bestemmingsplan ingediend om de bouw van de woningen in het centrum te kunnen hervatten. Als het aan haar lag, zou het meteen van start gaan. Toch hebben de horecabazen van onder andere de Skihut en Club Villa Thalia het voor elkaar gekregen om het te stoppen.

Uitspraak rechter

Afgelopen maandag kwam de rechter namelijk met het verlossende woord: tot er goed onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van het bestemmingsplan, mag de gemeente nog geen woningen in het gebied neerzetten.

Decibel

De reden dat de nachthoreca tegen de bouw van de woningen is, is omdat zij bang zijn dat de terrassen en de langslopende bezoekers op lange termijn in de problemen komen. Op dit moment produceren de terrassen voor 93 tot 100 decibel, terwijl de gemeente Rotterdam het wil terugdringen naar 35 decibel.

De horeca zou hiervoor geïsoleerd moeten worden. De onderzoekers van geluidsgolven, acustici, van zowel de gemeente als de horeca denken dat dit idee onmogelijk is.

Uitspraak rechter

Volgens Zsiga Gyömörei, advocaat van de horecagelegenheden Villa Thalia en Cornelis Bar & Kitchen, zal het nog lang duren voordat de bouw van de woningen van start kan gaan, omdat de Raad van State zeer waarschijnlijk zelf ook onderzoek zal doen naar de haalbaarheid van het bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam. Gyömörei denkt dat de uitspraak in 2023 zal plaatsvinden.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).