Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Van der Burg vereenvoudigt aankoop gebouwen voor asielopvang

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag gebouwen gaan aankopen om mensen in te huisvesten, ook als daar nog niet de juiste bestemming op zit. Door het makkelijker te maken om bijvoorbeeld oude leegstaande hotels te kopen, hoopt het kabinet de druk op de asielketen te verlichten. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) woensdag gezegd na crisisoverleg.

Het kabinet heeft woensdagavond vier besluiten genomen, zei Van der Burg na afloop van het overleg. Naast het makkelijker beschikbaar maken van panden, waarbij de minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) volgens de staatssecretaris "doorzettingsmacht" krijgt, wil Van der Burg ook Oekraïners anders over het land verdelen.

Er zijn opvanglocaties "waarvan gemeenten hebben aangeven: we willen daar wel Oekraïners opvangen, maar geen reguliere asielzoekers". Door op die plekken zo veel mogelijk Oekraïners onder te brengen, komt er plek vrij in gemeenten die het niet uitmaakt of ze Oekraïners of asielzoekers opvangen.

Cruiseschepen

Het kabinet heeft ook een nieuwe stap gezet met de opvang van mensen op drie cruiseschepen, waar al lange tijd aan gewerkt wordt. "We hebben nu gezegd, de schepen gaan gewoon richting Nederland varen. Laat ze vast deze kant op komen, zodat we daar geen tijd in verliezen." Een van de drie schepen komt in Velsen. Waar de twee andere schepen naartoe gaan, is nog onduidelijk. Zo moeten vanaf september 3000 mensen opgevangen kunnen worden.

Een van de opties is dat de cruiseschepen op zee zullen blijven. Of en hoe dat kan, zegt Van der Burg nog te onderzoeken. Daarnaast heeft hij Defensie gevraagd of zij op hun terreinen nog plek hebben voor de opvang.

Ter Apel

Van der Burg prees de gemeenten voor het werk dat ze verzet hebben om crisisopvangplekken te realiseren. Momenteel zijn zij nog zo'n 2000 bedden van hun doel van ruim 5500 opvangplekken verwijderd. De staatssecretaris verwacht dat die in augustus gerealiseerd zullen zijn.

De grote drukte in Ter Apel, waar een groeiende groep mensen buiten in het gras slaapt, zal volgens hem nog zeker twee weken aanhouden. Pas dan verwacht de staatssecretaris dat er op een tweede, nog onbekende locatie bijgesprongen kan worden.

De maatregelen die nu zijn aangekondigd zullen niet genoeg zijn om de problemen in de asielketen weg te nemen, erkende Van der Burg. Dat komt vooral doordat het nog onvoldoende lukt om mensen die in Nederland mogen blijven, zogenoemde statushouders, van de opvang naar een woning te laten doorstromen. In de asielzoekerscentra zitten nu 15.000 statushouders. Van der Burg vindt dat gemeenten ook moeten meewerken om die doorstroom te realiseren.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.