Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inkoopprijzen energieprijzen stegen ruim 30 procent in 3 weken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Inkoopprijzen energieprijzen stegen ruim 30 procent in 3 weken
In 3 weken tijd stegen de inkoopprijzen van energie ruim 30 procent en het eind van deze stijging is nog niet in zicht. Energiebedrijven die medio juli energie inkopen voor 2023 krijgen met fors hogere inkooprijzen te maken dan de eind juni geldende prijzen. Consumenten merken deze stijging nog niet direct maar gaan de pijn zeker voelen, stelt consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Directeur Dirk-Jan Wolfert luidt de noodklok: “Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is zeer verontrustend. Dit voorspelt weinig goeds voor de komende koude maanden waarin de vraag naar energie stijgt.” Dit meldt de Vastelastenbond.  

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor gas explosief gestegen, blijkt uit de gegevens van de Title Transfer Facility (TTF). De TTF is een virtuele locatie voor aardgas in Nederland. In deze omgeving kunnen erkende programmaverantwoordelijken en handelaren aardgas overdragen binnen het gastransportnet van Gasunie Transport Services. In week 26 stond de TTF voor een jaarblok gas nog op 97,18 euro terwijl deze in week 29 op 128,37 euro stond. Dat is een verschil van 31,19 euro wat bijna een derde van de inkoopprijzen van week 26 is. Wolfert maakt zich grote zorgen over het verloop van de energiecrisis: “Dat zulke prijsstijgingen al in de rustige zomerperiode plaatsvinden, is extreem verontrustend. Dit voorspelt weinig goeds voor de koude maanden waarin de vraag naar energie stijgt. Mocht deze stijging doorgaan, wordt energie helemaal onbetaalbaar.”

Geen meerjarige contracten

Veel energieleveranciers durven het niet aan om meerjarige contracten aan te bieden met vaste tarieven. “Wanneer energie voor meerdere jaren wordt ingekocht, liggen de tarieven lager. Het punt is dat het voor energiebedrijven lastig is om dit te doen”, zegt Wolfert. “Wanneer de energiecrisis plots zou wegebben en consumenten overstappen naar goedkopere energiecontracten, blijven zij met een grote duur ingekochte stroom- en gasvoorraad zitten. Dat kan in financiële problemen resulteren en daarom durven energieleveranciers het niet aan om voor lange tijd energie in te kopen. De consument is daar uiteindelijk de dupe van.”

Onzekerheid gasvoorraad

Jaarcontracten zijn momenteel amper beschikbaar en het zal nog enige tijd duren voordat het geval is, voorspelt Wolfert. Door het gebrek aan jaarcontracten zijn veel mensen overgegaan op een variabel tarief. Ondertussen beschikt de helft van de Nederlandse huishoudens over een variabel tarief. Deze tarieven zijn marktafhankelijk wat betekent dat stijgende inkoopprijzen sneller doorberekend kunnen worden. Al deze mensen krijgen vroeg of laat met een flink hogere energierekening te maken.

Jaarcontract zoeken

Consumenten zijn overgeleverd aan de grillen van deze markt. Vooralsnog lijkt een oplossing ver weg. De Vastelastenbond adviseert consumenten om in de tussentijd dagelijks naar jaarcontracten te zoeken. Een lastige opdracht omdat deze contracten zeer schaars zijn. “Deze contracten zijn momenteel praktisch onvindbaar maar het is verstandig om er goed naar te blijven zoeken. Door een contract met vaststaande tarieven te kiezen, beschermt men zich tegen maandelijkse tariefwijzigingen."

Door: Nationale Bouwgids

10 oktober '24 (12:04)

'Bezwaar van burgers een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis'

Omwonenden moeten minder bezwaar maken tegen nieuwbouw in hun buurt. Dit vindt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bezwaar van burgers is volgens haar een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis.

08 oktober '24 ( 9:02)

Ruim een vijfde meer aanvragen voor hypotheken

Het blijft druk op de hypotheekmarkt, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het derde kwartaal werden ruim een vijfde meer aanvragen ingediend dan in dezelfde periode een jaar geleden. Ook groeide het verschil tussen starters en doorstromers op de woningmarkt.

08 oktober '24 ( 6:05)

Tarieflimiet voor warmtenet mogelijk gemaakt

Als het aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) ligt, wordt het mogelijk om een tarieflimiet voor kleinverbruikers van het warmtenet ofwel stadsverwarming in te stellen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In het regeerprogramma had het kabinet al aangekondigd zo'n tarieflimiet te zullen onderzoeken.

08 oktober '24 ( 6:04)

Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's, waarschuwt VEH

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een "financieel drama" dat Verenigingen van Eigenaars (VvE's) dreigt te treffen door de zogeheten Gasketelwet die vorig jaar is ingevoerd. Deze wet is bedoeld om het aantal ongelukken met koolmonoxide (CO) te verlagen, maar kan appartementseigenaars met hoge kosten opzadelen.

07 oktober '24 (12:45)

Nationale Architectuurdag

De Nationale Architectuurdag is een jaarlijks evenement dat draait om het ontdekken van bijzondere bouwprojecten en de rol van architectuur in onze leefomgeving. Deze dag biedt bouwprofessionals, architecten en iedereen met een interesse in de bouw de kans om gebouwen van binnen en buiten te verkennen, inclusief die doorgaans niet toegankelijk zijn voor het publiek. Van moderne wolkenkrabbers tot complexe renovaties van historische panden: Nationale Architectuurdag laat ons de kracht en creativiteit van de bouwsector van dichtbij zien.

07 oktober '24 (10:04)

Op de Open Huizen Dag meer woningen opengesteld voor huizenzoekers dan vorige keer

UTRECHT (ANP) - Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

04 oktober '24 ( 9:33)

Prijzen bestaande bouw stijgen sneller dan nieuwbouw

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van nieuwbouwhuizen gaan nog amper omhoog. Ze stijgen veel minder hard dan koopwoningen die al langer bestaan. Dat komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal lag het prijsniveau van nieuwbouw maar 0,2 procent hoger dan een jaar eerder, en zelfs iets lager dan in het voorgaande kwartaal. De huizenprijzen van bestaande bouw gingen in dezelfde periode wel 8,6 procent omhoog.

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.

17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.