Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Energieleveranciers waarschuwen klanten voor te laag termijnbedrag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Energieleveranciers waarschuwen klanten voor te laag termijnbedrag
Energiemaatschappijen waarschuwen klanten die een te laag maandbedrag betalen voor hun energierekening. Door de enorm gestegen gas- en elektriciteitsprijzen dreigen veel klanten fors bij te moeten betalen bij de eindafrekening voor dit jaar als ze het termijnbedrag niet aanpassen. Met brieven, telefoontjes en e-mails waarschuwen Vattenfall en Essent voor zo’n financiële tegenvaller.

Volgens Vattenfall heeft ongeveer 40 procent van alle klanten een te laag maandbedrag ingesteld. Bij het merendeel gaat het om relatief kleine bedragen die ze na de jaarafrekening moeten bijbetalen. Maar bij 10 procent gaat het om significante bedragen. "Dan heb je het over ongeveer 200.000 klanten die hun maandbedrag 100 tot 200 euro te laag hebben ingesteld", schetst een woordvoerder. "Dat is duidelijk een grotere groep dan een jaar geleden."

Vattenfall zegt mensen met een te laag ingesteld maandbedrag hier ook op te attenderen als ze om iets anders contact opnemen met de energieleveranciers. Essent herkent het beeld dat een groep mensen het termijnbedrag te laag heeft ingesteld. De leverancier wijst ze daar via e-mail, per brief en via de app op. "Ook met inzicht in de jaarafrekening als ze dit bedrag niet aanpassen", laat een woordvoerster weten. Daarnaast geeft de energieleverancier besparingstips die klanten kunnen helpen de energierekening betaalbaar te houden.

Eneco

Eneco stelt het maandelijkse bedrag van klanten automatisch bij als duidelijk wordt dat ze anders "significant" moeten bijbetalen bij de jaarafrekening. Klanten hebben vervolgens de mogelijkheid om dit met maximaal 20 procent naar beneden bij te stellen. Willen ze maandelijks nog minder kwijt zijn, dan moeten ze contact opnemen met Eneco. Er kan dan eventueel een betalingsregeling worden afgesproken en de klant kan door worden verwezen naar hulp vanuit de gemeente, legt een woordvoerder uit.

Eerder liet Eneco al weten dat het vaker voorkomt dat automatische incasso’s niet kunnen worden geïnd doordat er te weinig geld op de rekening staat. Nu neemt ook het aantal incassotrajecten toe. Vattenfall spreekt van een lichte stijging van de betalingsproblemen, maar verwacht dat dit najaar pas echt meer mensen in de problemen komen. Essent zegt dat het aantal betalingsproblemen nog niet toeneemt, maar dat de bedragen wel oplopen bij mensen die al een achterstand hadden.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.