Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen
De verkoop van houtkachels stijgt snel. Dat geldt ook voor de verkoop van pelletkachels, een moderne variant op de houtkachel die op houtkorrels werkt. Handelaren in haardhout moeten al 'nee' verkopen, omdat ze niet voldoende hout kunnen bemachtigen om aan het grote aantal bestellingen te kunnen voldoen.

De stijgende vraag heeft volgens Rein Gelten, directeur van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche NHK, alles te maken met de oplopende gasprijzen. De markt voor haarden en kachels zakte volgens hem tot 2020 elk jaar verder in, maar na de zomervakantie van 2021 veranderde dat snel. "Vrijwel gelijk met het begin van de stijging van de aardgasprijzen", aldus Gelten. Consumenten willen op gas besparen door met name de woonkamer te verwarmen met een kachel.

"We zijn daar ongerust over", aldus Gelten. "Want de productiecapaciteit bij fabrikanten is beperkt, net als het aantal goed opgeleide installateurs. De klant zoekt zijn heil op websites met tweedehands apparaten en plaatst de kachel zelf. Dat levert levensgevaarlijke situaties op en risico op branden. Wij willen dat de overheid installatie door een erkende vakman verplicht gaat stellen, maar dat gebeurt steeds niet."

Voorraad

Houthandelaren zoals De Steeg in Duiven en Haardhout in Bunnik raken snel door hun voorraad heen. Gewoonlijk beginnen de bestellingen voor haardhout pas in oktober te lopen, maar nu stromen de orders al binnen. "Mensen horen aldoor maar over de stijgende gasprijs en worden zenuwachtig. Ze bestellen ook extra veel hout voor alle zekerheid", aldus De Steeg. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna alle haardhout uitverkocht, meldt de website.

De houtverkoop bij particuliere bedrijven neemt ook toe doordat grote houtleveranciers als Natuurmonumenten zijn gestopt met de verkoop. Ook Staatsbosbeheer gaat dat binnenkort uit milieuoverwegingen doen. Hout stoken zorgt namelijk voor de uitstoot van CO2 en dat is niet goed voor het klimaat. Het CO2 zit opgeslagen in de boomstammen. Als er planken of meubels van worden gemaakt blijft het CO2 opgesloten zitten, maar bij verbranding komt het vrij.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.