Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen
De verkoop van houtkachels stijgt snel. Dat geldt ook voor de verkoop van pelletkachels, een moderne variant op de houtkachel die op houtkorrels werkt. Handelaren in haardhout moeten al 'nee' verkopen, omdat ze niet voldoende hout kunnen bemachtigen om aan het grote aantal bestellingen te kunnen voldoen.

De stijgende vraag heeft volgens Rein Gelten, directeur van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche NHK, alles te maken met de oplopende gasprijzen. De markt voor haarden en kachels zakte volgens hem tot 2020 elk jaar verder in, maar na de zomervakantie van 2021 veranderde dat snel. "Vrijwel gelijk met het begin van de stijging van de aardgasprijzen", aldus Gelten. Consumenten willen op gas besparen door met name de woonkamer te verwarmen met een kachel.

"We zijn daar ongerust over", aldus Gelten. "Want de productiecapaciteit bij fabrikanten is beperkt, net als het aantal goed opgeleide installateurs. De klant zoekt zijn heil op websites met tweedehands apparaten en plaatst de kachel zelf. Dat levert levensgevaarlijke situaties op en risico op branden. Wij willen dat de overheid installatie door een erkende vakman verplicht gaat stellen, maar dat gebeurt steeds niet."

Voorraad

Houthandelaren zoals De Steeg in Duiven en Haardhout in Bunnik raken snel door hun voorraad heen. Gewoonlijk beginnen de bestellingen voor haardhout pas in oktober te lopen, maar nu stromen de orders al binnen. "Mensen horen aldoor maar over de stijgende gasprijs en worden zenuwachtig. Ze bestellen ook extra veel hout voor alle zekerheid", aldus De Steeg. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna alle haardhout uitverkocht, meldt de website.

De houtverkoop bij particuliere bedrijven neemt ook toe doordat grote houtleveranciers als Natuurmonumenten zijn gestopt met de verkoop. Ook Staatsbosbeheer gaat dat binnenkort uit milieuoverwegingen doen. Hout stoken zorgt namelijk voor de uitstoot van CO2 en dat is niet goed voor het klimaat. Het CO2 zit opgeslagen in de boomstammen. Als er planken of meubels van worden gemaakt blijft het CO2 opgesloten zitten, maar bij verbranding komt het vrij.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".