Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Verkoop van houtkachels stijgt snel, haardhout niet aan te slepen
De verkoop van houtkachels stijgt snel. Dat geldt ook voor de verkoop van pelletkachels, een moderne variant op de houtkachel die op houtkorrels werkt. Handelaren in haardhout moeten al 'nee' verkopen, omdat ze niet voldoende hout kunnen bemachtigen om aan het grote aantal bestellingen te kunnen voldoen.

De stijgende vraag heeft volgens Rein Gelten, directeur van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche NHK, alles te maken met de oplopende gasprijzen. De markt voor haarden en kachels zakte volgens hem tot 2020 elk jaar verder in, maar na de zomervakantie van 2021 veranderde dat snel. "Vrijwel gelijk met het begin van de stijging van de aardgasprijzen", aldus Gelten. Consumenten willen op gas besparen door met name de woonkamer te verwarmen met een kachel.

"We zijn daar ongerust over", aldus Gelten. "Want de productiecapaciteit bij fabrikanten is beperkt, net als het aantal goed opgeleide installateurs. De klant zoekt zijn heil op websites met tweedehands apparaten en plaatst de kachel zelf. Dat levert levensgevaarlijke situaties op en risico op branden. Wij willen dat de overheid installatie door een erkende vakman verplicht gaat stellen, maar dat gebeurt steeds niet."

Voorraad

Houthandelaren zoals De Steeg in Duiven en Haardhout in Bunnik raken snel door hun voorraad heen. Gewoonlijk beginnen de bestellingen voor haardhout pas in oktober te lopen, maar nu stromen de orders al binnen. "Mensen horen aldoor maar over de stijgende gasprijs en worden zenuwachtig. Ze bestellen ook extra veel hout voor alle zekerheid", aldus De Steeg. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna alle haardhout uitverkocht, meldt de website.

De houtverkoop bij particuliere bedrijven neemt ook toe doordat grote houtleveranciers als Natuurmonumenten zijn gestopt met de verkoop. Ook Staatsbosbeheer gaat dat binnenkort uit milieuoverwegingen doen. Hout stoken zorgt namelijk voor de uitstoot van CO2 en dat is niet goed voor het klimaat. Het CO2 zit opgeslagen in de boomstammen. Als er planken of meubels van worden gemaakt blijft het CO2 opgesloten zitten, maar bij verbranding komt het vrij.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.