Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Hugo de Jonge zal verliezen door dalende woningprijzen niet compenseren'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Energieprijzen zijn het gespreksonderwerp van de dag. Consumenten worden door de overheid zo goed en zo kwaad als het kan gecompenseerd voor de hoge energiekosten. Het is volgens Jeroen Wilhelm van Cribb onwaarschijnlijk dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting ook de portemonnee trekt als straks de huizenprijzen gaan dalen en mensen noodgedwongen met torenhoge hypotheekschulden als gevolg van 'onderwaarde' achterblijven. Dit meldt ANP Expert Support. 

"Laten we realistisch zijn; het kwaad is al geschied. De prijzen zijn afgelopen jaren door het dak gegaan en er zit veel lucht in de woningmarkt. De grote vraag die boven de markt hangt is niet of maar wanneer de prijzen gaan dalen. En in welk tempo? Een oorlog aan de rand van de Europa doet in ieder geval geen goed", zegt Wilhelm.

"Op zich hoeft een 'onderwaarde' (de situatie waarbij de marktwaarde van de woning onder het bedrag ligt dat aan hypotheek is gegeven op de woning) geen probleem te zijn. Als je gewoon je inkomen behoudt, niet gaat scheiden en niet verplicht hoeft te verhuizen, houd je gewoon je adem in en wacht je de financiële storm af. Maar dit is lang niet het geval voor iedereen. Als de recessie doorzet, leidt dit bijvoorbeeld direct tot een hogere werkloosheid. En dan moet je mogelijk wel verplicht je huis verkopen."

Grote getallen

"In tegenstelling tot de compensatie van de hoge energiekosten, gaat het bij waardedaling van woningen om forse bedragen", aldus Wilhelm.  De vraag is of de overheid zich dan ook geroepen voelt om haar burgers te compenseren voor het geleden verlies. Dat verlies is immers mede veroorzaakt door monetair beleid (lage rente) van diezelfde overheid en geopolitieke ontwikkelen (oorlog in Oekraïne). Het kabinet weet ook dat de BV Nederland welvaart bij een gezonde woningmarkt. Alle reden dus om mensen enthousiast te houden om tot die markt toe te treden."

Meer balans in de woningmarkt

Om te voorkomen dat het aantal woningen dat financieel gezien 'onder water komt te staan' verder stijgt, is het volgens Wilhelm van belang om zo snel mogelijk meer balans in de woningmarkt te krijgen. Er moet meer woningaanbod komen ten opzichte van de blijvend hoge vraag. "Helaas lukt dat op korte termijn niet door nieuwbouw. Die productie komt te langzaam op gang om de balans terug te brengen. De opdracht van de overheid is dus zoeken naar een betere afstemming van vraag en aanbod die wel snel voor meer balans zorgt. Daarmee houden ze een mogelijke compensatie-discussie ook beter buiten de deur."

Door: Nationale Bouwgids

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.