Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Hugo de Jonge zal verliezen door dalende woningprijzen niet compenseren'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Energieprijzen zijn het gespreksonderwerp van de dag. Consumenten worden door de overheid zo goed en zo kwaad als het kan gecompenseerd voor de hoge energiekosten. Het is volgens Jeroen Wilhelm van Cribb onwaarschijnlijk dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting ook de portemonnee trekt als straks de huizenprijzen gaan dalen en mensen noodgedwongen met torenhoge hypotheekschulden als gevolg van 'onderwaarde' achterblijven. Dit meldt ANP Expert Support. 

"Laten we realistisch zijn; het kwaad is al geschied. De prijzen zijn afgelopen jaren door het dak gegaan en er zit veel lucht in de woningmarkt. De grote vraag die boven de markt hangt is niet of maar wanneer de prijzen gaan dalen. En in welk tempo? Een oorlog aan de rand van de Europa doet in ieder geval geen goed", zegt Wilhelm.

"Op zich hoeft een 'onderwaarde' (de situatie waarbij de marktwaarde van de woning onder het bedrag ligt dat aan hypotheek is gegeven op de woning) geen probleem te zijn. Als je gewoon je inkomen behoudt, niet gaat scheiden en niet verplicht hoeft te verhuizen, houd je gewoon je adem in en wacht je de financiële storm af. Maar dit is lang niet het geval voor iedereen. Als de recessie doorzet, leidt dit bijvoorbeeld direct tot een hogere werkloosheid. En dan moet je mogelijk wel verplicht je huis verkopen."

Grote getallen

"In tegenstelling tot de compensatie van de hoge energiekosten, gaat het bij waardedaling van woningen om forse bedragen", aldus Wilhelm.  De vraag is of de overheid zich dan ook geroepen voelt om haar burgers te compenseren voor het geleden verlies. Dat verlies is immers mede veroorzaakt door monetair beleid (lage rente) van diezelfde overheid en geopolitieke ontwikkelen (oorlog in Oekraïne). Het kabinet weet ook dat de BV Nederland welvaart bij een gezonde woningmarkt. Alle reden dus om mensen enthousiast te houden om tot die markt toe te treden."

Meer balans in de woningmarkt

Om te voorkomen dat het aantal woningen dat financieel gezien 'onder water komt te staan' verder stijgt, is het volgens Wilhelm van belang om zo snel mogelijk meer balans in de woningmarkt te krijgen. Er moet meer woningaanbod komen ten opzichte van de blijvend hoge vraag. "Helaas lukt dat op korte termijn niet door nieuwbouw. Die productie komt te langzaam op gang om de balans terug te brengen. De opdracht van de overheid is dus zoeken naar een betere afstemming van vraag en aanbod die wel snel voor meer balans zorgt. Daarmee houden ze een mogelijke compensatie-discussie ook beter buiten de deur."

Door: Nationale Bouwgids

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.