Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Het nieuwe normaal: 4 euro voor een kub gas in 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Het nieuwe normaal: 4 euro voor een kub gas in 2023
Als we de stijging van de energieprijs, en met name de gasprijs, doortrekken betalen we volgend jaar 4 euro voor een kuub gas. Sinds dit jaar tijd steeg het tarief van gas met 46 procent en werd stroom 26 procent duurder. Een tarief van 4 euro voor een kuub gas wordt het nieuwe normaal stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. De directeur van de consumentenorganisatie roept de overheid én burgers op om goed na te denken over het verminderen van het energieverbruik. Dit meldt de Vastelastenbond. 

Binnen een jaar verdubbelde het energietarief bijna. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van acht energieleveranciers en kwam tot schrikbarende conclusies. Op 1 januari was de gemiddelde prijs voor stroom 0,52 cent per kWh en was 2,12 euro het gemiddelde tarief voor een kuub gas. In 1 juli was dat tarief – ondanks de overheidssteun in de vorm van een btw-verlaging van 12 procent - gestegen naar 0,55 cent voor 1 kWh stroom en voor 1 kuub gas betaalde men 2,29 euro. Dat was een stijging van respectievelijk 6 en 8 procent. Op 8 augustus bedroeg het gemiddelde tarief voor stroom 0,66 cent per kWh en voor gas was dat 3 euro per kuub. Dit jaar stegen de tarieven van stroom 26 procent en is gas 42 procent duurder geworden.

Verdrievoudiging energietarieven

In het huidige tempo verwacht de directeur van de consumentenorganisatie dat de prijzen nóg verder oplopen. Wolfert onderzocht acht (grote) energieleveranciers en maakte een voorspelling van de tarieven. Deze toekomstverwachting schetst een ronduit somber beeld van de energiemarkt. “In dit tempo is de verwachting dat we het nieuwe jaar ingaan met een gastarief dat de 4 euro per kuub benadert of zelfs overstijgt. Klanten die zich nieuw aanmelden of klanten waarvan het contract afloopt, gaan dit bedrag waarschijnlijk al dit jaar betalen. Consumenten met een variabel contract hebben het – tijdelijke – voordeel dat er vooraf (tegen lagere tarieven) al voor hen energie is ingekocht. We krijgen met een verdrievoudiging van de energietarieven die we begin dit jaar betaalden te maken.”

Energierekening 2023 duizenden euro’s duurder

Als de stijging van de energieprijzen doorzet, gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar 4.573 euro meer betalen voor stroom en gas. In januari 2022 was een huishouden van drie personen voor hun stroomverbruik 1.768 euro kwijt op basis van een gemiddeld verbruik van 3.400 kWh (berekend op een gemiddeld tarief van 0,52 cent per kWh). In januari 2023 loopt dat bedrag op naar 3.536 euro omdat er dan waarschijnlijk 1,04 euro per kWh stroom betaald moet worden. Dat is een verschil van 1.768 euro.

Ingrijpen overheid en consumenten bittere noodzaak

Wolfert luidt de noodklok en stelt dat er vanuit de overheid meer actie ondernomen moet worden. Als er niet ingegrepen wordt, gaat dat volgens hem tot een economische crisis leiden die zijn weerga niet kent: “Er is nu sprake van paniek maar dat stelt niets voor met de situatie waar we in 2023 in belanden."

Wolfert raadt consumenten aan om te kijken hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. “Door de thermostaat een graad lager te zetten, kan er maandelijks al veel bespaard worden op de energierekening. Er zijn gelukkig veel praktische tips waarmee consumenten hun maandlasten kunnen verminderen. Ook korter douchen en woningisolatie zijn efficiënte manieren om de energierekening te verlagen. Het is ook verstandig om de energiemarkt goed in de gaten te houden om te zien of er nog aanbiedingen op de markt komen. Als dat zo is, is het zaak om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Deze deals zijn vaak maar voor korte tijd beschikbaar”, besluit de directeur.

Door: Nationale Bouwgids 

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.