Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid overheid'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
'Bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid overheid'
Het gesprek met bouworganisatie Bouwend Nederland en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland over het stikstofbeleid was "open", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Wel hadden zijn gesprekspartners stevige kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zij vinden dat het kabinet meer ruimte moet bieden voor innovatie.

Het was het derde gesprek dat Remkes voerde in een reeks gesprekken met sectoren die worden getroffen door de stikstofcrisis. Woensdag vond het gesprek plaats in het provinciehuis in Arnhem. Volgens Remkes werd er "uitvoerig stilgestaan" bij het plan dat de organisaties vorig jaar presenteerden.

Dat plan, van de bouwsector, land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, natuurorganisaties en de ondernemerspartijen, streeft een stikstofreductie van 40 procent in 2030 na. Het kabinet gaat nu uit van een halvering. Zo beschrijft het plan een aantal verduurzamingsvoorstellen voor onder meer de industrie, bouw en energiesector.

Stevig gesprek

"Het was een stevig gesprek, waarin ik heb gewezen op de noodzaak van een snelle oplossing", zegt voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen. "We hebben hetzelfde doel als het kabinet, maar we hebben eerder een plan gemaakt dat op draagvlak kon rekenen van alle betrokken partijen. Ook van boeren." Volgens Verhagen levert dat plan dan ook genoeg stikstofreductie op.

Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen vond het een "stevig, maar absoluut opbouwend gesprek". Het stikstofprobleem moet volgens haar zo snel mogelijk opgelost worden. Zo kunnen bedrijven nu geen vergunningen krijgen voor bouwproject of uitbreiding van hun bedrijf.

Innovatie

Volgens haar kan innovatie daar goed bij helpen. "Daar is het heel veel over gegaan de afgelopen paar uur". Het kabinet neemt de voorstellen van de partijen nu mee als "huiswerk". "Ik denk dat dat heel snel kan, zo'n aanpak op het gebied van innovatie", zegt Thijssen. "De technieken zijn er al, waarvan is aangetoond hoeveel reductie die opleveren."

Volgens het kabinet moeten die technieken dan wel juridisch houdbaar zijn. "Het moet niet zo zijn dat boeren heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen", waarschuwt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Het kabinet gaat samen met het bedrijfsleven kijken naar hoe innovatie aangejaagd kan worden.

Behalve Van der Wal waren ook ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aanwezig. Maandag praatte Remkes al met natuur- en milieuorganisaties. Donderdag gaat hij in gesprek met onder meer de banken.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.