Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Overheid moet meer aandacht en ruimte geven aan nieuwe initiatieven woningmarkt'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
'Overheid moet meer aandacht en ruimte geven aan nieuwe initiatieven woningmarkt'
Het kabinet gaat in het kader van de stikstofproblematiek kijken naar innovaties. Eindelijk komt het kabinet met het 'i-woord', aldus Jeroen Wilhelm van Cribb. "Dat werd tijd want tot nu toe was het vooral oude wijn in nieuwe zakken. Woorden zoals 'slim' en 'intelligent' zijn niet genoeg om de grote problemen op te lossen. De hoop is dat de regering dit nu ook gaat bekijken voor de vele andere hoofdpijndossiers. De woningmarkt bijvoorbeeld." Dit meldt ANP Expert Support. 

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening komt tot nu toe vooral met meer regelgeving. Het nadeel daarvan is dat meer regels aan de ene kant een probleem lijken op te lossen maar aan de andere kant vaak een nieuw probleem opleveren. De nieuwe regels voor het bied-logboek lijken bijvoorbeeld een belangrijk probleem op te lossen maar geven eerder een schijnzekerheid voor de consument, stelt Wilhelm.

Innovatie in het nauw

Nederland heeft van oudsher creatieve ondernemers die oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Ook voor de woningmarkt zijn die aanwezig in de markt. Maar niet al die innovaties redden het zonder support vanuit de overheid. De woningmarkt is van oudsher het domein van partijen zoals de NVM en krijgen alle steun en aandacht vanuit Den Haag. In 2001 lanceerde de NVM Funda.nl. "Toen vernieuwend maar anno 2022 niet meer dan een online-etalage voor woningen. In ruim 20 jaar is de markt veranderd terwijl Funda al 20 jaar hetzelfde doet."

Wilhelm: "Daarom is het van belang dat nieuwe initiatieven in de markt meer ruimte en aandacht krijgen van de overheid. Zoals nu gedaan wordt voor de stikstofproblematiek. Dat gaat zorgen voor versnelling bij het oplossen van de problematiek. Met marktwerking alleen, redden niet alle goede ideeën het."

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.