Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tempo waarin huizenprijzen toenemen zwakt af

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het tempo waarin de Nederlandse huizenprijzen toenemen zwakt af. In juli merkte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de tweede maand op rij een flink lagere prijstoename, terwijl er wederom veel minder huizen werden verkocht. Daarmee lijkt de markt tekenen van afkoeling te vertonen, zeiden deskundigen eerder al.

Voor huizen moest gemiddeld 14,5 procent meer betaald worden dan in dezelfde maand een jaar terug. In juni kwam de toename nog uit op 16,6 procent. De prijstoename is nog altijd fors maar is bij lange na niet meer zo sterk als begin dit jaar. Toen ging het om een plus van zo'n 21 procent, het hoogste niveau in decennia.

Hypotheekrente

Dat de prijzen nu minder hard oplopen hangt waarschijnlijk samen met de opgelopen hypotheekrente. Daardoor is het bedrag dat veel mensen maximaal kunnen lenen afgenomen. Daarnaast constateerde makelaarsorganisatie NVM al dat het aantal huizen dat te koop staat in Nederland de laatste maanden flink is toegenomen.

Maar mensen zouden over het algemeen hun huis eerst willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen, zeiden de makelaars er toen ook bij. Dat laatste kan verklaren waarom het aantal verhuizingen veel lager ligt dan een jaar geleden. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.417 woningtransacties. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder.

Huizenprijzen omlaag

Wat de huizenprijzen komende tijd gaan doen, is nog wel de vraag. Inmiddels heeft de hypotheekrente de weg omlaag weer gevonden, merkte hypotheekadviesketen De Hypotheekshop onlangs op. Economen van ING schreven eerder deze maand dat het waarschijnlijker is dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan.

Wat op de achtergrond meespeelt is dat het huizenaanbod in Nederland nog steeds erg beperkt is. Pas als er meer huizen bij komen, kan de woningmarkt in de ogen van de meeste kenners echt een andere trend laten zien. En dat kan nog wel eens jaren gaan duren. De stikstofproblematiek is een van de redenen dat de versnelling bij de nieuwbouw van woningen maar niet op gang komt.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.