Normal_silvia-brazzoduro-ysxcf6c_seg-unsplash

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet een noodplan maken als per 1 januari volgend jaar een nieuw systeem voor bouwtoezicht wordt ingevoerd. Anders is de kans groot dat de prijzen van nieuwbouwwoningen door hoge gemeentelijke bouwleges en extra kosten van bouwtoezicht nog verder stijgen. Als dat gebeurt wordt een nieuwbouwwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Dit meldt VEH. 

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Het is nu al erg moeilijk om betaalbare nieuwbouwwoningen te bouwen of je huis voor een redelijk bedrag te laten verbouwen. De nieuwe Wet private kwaliteitsborging mag dit niet nog moeilijker maken. Daarom willen we garanties van de minister dat de nieuwe wet niet leidt tot nog hogere vergunningskosten. Als dat toch gaat gebeuren, dan moet het Rijk snel kunnen ingrijpen.”

Bouwleges dit jaar soms meer dan verdubbeld

Ook dit jaar onderzocht de vereniging de bouwleges in alle 345 gemeenten. In twaalf daarvan betalen nieuwbouwkopers in een jaar tijd maar liefst 10 procent hogere bouwleges. Koplopers zijn de gemeenten Wormerland en Putten. In Wormerland waren de leges voor een nieuwbouwwoning met 5.787 euro al fors, dit jaar komt daar maar liefst 6.500 euro (+ 113%) bovenop en betaalt een koper al 12.360 euro aan de gemeente voordat de eerste steen is gelegd. Ook in Putten schieten de leges dit jaar met 1.684 euro omhoog (+ 54%). 

Tot zes keer meer betalen voor dezelfde vergunning

Ook de verschillen tussen gemeenten zijn vaak extreem groot. Voor dezelfde bouwvergunning betalen nieuwbouwkopers in Wormerland, Terschelling en Zeist tot ruim 12.000 euro, terwijl kopers in Weert, Den Haag en Waddinxveen daarvoor rond de 2.000 euro kwijt zijn.

De leges voor een kleine verbouwing (bijvoorbeeld voor een dakkapel) stegen licht; gemiddeld van 388 euro naar 400 euro. Uitzondering is ook hier de gemeente Wormerland met een stijging van 379 euro naar 766 euro; een toename van 102 procent.

Landelijk gemiddeld stegen de bouwleges dit jaar met 2,7 procent. De huidige tarieven werden eind 2021 vastgesteld, nog voordat de inflatie dit jaar sterk opliep. Een gemiddelde nieuwbouwwoning kost nu 448.000 euro, inclusief grondkosten enbBtw.

Door: Nationale Bouwgids