Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland
De marktprijs voor gas in Europa is woensdag licht gestegen nadat Rusland de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft stilgelegd. Dat is volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom nodig voor onderhoud, maar toezichthouders in Europa betwijfelen dat.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam steeg de prijs voor een megawattuur in de ochtend 2,3 procent tot ruim 271 euro. Dat is een bijna tien keer zo hoge prijs als een jaar geleden. Eerder deze maand bereikte de gasprijs nieuwe recordhoogtes, maar maandag daalde die flink na het nieuws dat Europese gasopslagen goed gevuld zijn.

Nord Stream 1 is een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Gazprom sluit die voor drie dagen, officieel wegens onderhoudswerkzaamheden. Maar Klaus Müller, baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, noemt die verklaring "technisch gezien onbegrijpelijk". Hij denkt dat het om een smoes gaat om politieke druk uit te oefenen op de Europese Unie. Die steunt Oekraïne in de strijd tegen de Russische inval, onder andere via sancties tegen Rusland.

Productie verlagen

Ondertussen verlagen of pauzeren steeds meer industriebedrijven hun productie. In Nederland sloot kunstmestproducent Yara wegens de gasprijzen een ammoniakfabriek, na eerder twee andere al te hebben stilgelegd wegens onderhoud. In het Belgische Genk stopte metaalfabrikant Aperam de productie wegens hoge energieprijzen.

De hoge energiekosten jagen ook huishoudens op kosten. Verschillende landen in de Europese Unie hebben al ingegrepen om de stijging van de energierekening in te perken. Frankrijk verlengt de periode waarin maximumtarieven van elektriciteit gelden tot volgend jaar. Italië trekt tientallen miljarden euro's uit om bedrijven en huishoudens te compenseren voor de gestegen energiekosten. Nederland verlaagde belastingen op energie en brandstof.

Door: ANP

17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.

17 september '24 (15:33)

Veel minder dan 1 miljard euro naar woningbouw volgend jaar

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.

17 september '24 (15:03)

Vastgoed Belang: 'Troonrede biedt positieve perspectieven voor huurderssector'

De troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector. Dat stelt Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders. Volgens de verhuurders is het nu tijd om de plannen van het kabinet daadwerkelijk uit te voeren. "Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen."

17 september '24 (14:48)

Energiebedrijven blij met aandacht kabinet voor overvol stroomnet

Nederlandse energiebedrijven zijn blij dat problemen met overvolle elektriciteitsnetten een "prominente plek" hebben gekregen op de politieke agenda. Ook is de energiebranche tevreden dat de klimaatdoelen leidend zijn bij het beleid van het nieuwe kabinet, reageert belangenorganisatie Energie-Nederland op de troonrede die de koning dinsdag uitsprak.

12 september '24 (15:02)

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

12 september '24 ( 7:06)

Ondanks hoger inkomen twintigers, hebben ze minder vaak een koophuis

Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.

07 september '24 (11:00)

Nationale Grondstoffendag: wat is het?

Jaarlijks, op 7 september, vieren we Nationale Grondstoffendag. De dag krijgt elk jaar meer aandacht in Nederland. Het is een dag die bedoeld is om meer aandacht en bewustwording te creëren rondom het belang van grondstoffen en voornamelijk het duurzame gebruik ervan. Natuurlijke hulpbronnen worden namelijk steeds schaarser in de wereld . Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als mensen zich bewust worden van het verbruik en de impact die ze daarmee hebben op onze aarde.