Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland
De marktprijs voor gas in Europa is woensdag licht gestegen nadat Rusland de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft stilgelegd. Dat is volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom nodig voor onderhoud, maar toezichthouders in Europa betwijfelen dat.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam steeg de prijs voor een megawattuur in de ochtend 2,3 procent tot ruim 271 euro. Dat is een bijna tien keer zo hoge prijs als een jaar geleden. Eerder deze maand bereikte de gasprijs nieuwe recordhoogtes, maar maandag daalde die flink na het nieuws dat Europese gasopslagen goed gevuld zijn.

Nord Stream 1 is een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Gazprom sluit die voor drie dagen, officieel wegens onderhoudswerkzaamheden. Maar Klaus Müller, baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, noemt die verklaring "technisch gezien onbegrijpelijk". Hij denkt dat het om een smoes gaat om politieke druk uit te oefenen op de Europese Unie. Die steunt Oekraïne in de strijd tegen de Russische inval, onder andere via sancties tegen Rusland.

Productie verlagen

Ondertussen verlagen of pauzeren steeds meer industriebedrijven hun productie. In Nederland sloot kunstmestproducent Yara wegens de gasprijzen een ammoniakfabriek, na eerder twee andere al te hebben stilgelegd wegens onderhoud. In het Belgische Genk stopte metaalfabrikant Aperam de productie wegens hoge energieprijzen.

De hoge energiekosten jagen ook huishoudens op kosten. Verschillende landen in de Europese Unie hebben al ingegrepen om de stijging van de energierekening in te perken. Frankrijk verlengt de periode waarin maximumtarieven van elektriciteit gelden tot volgend jaar. Italië trekt tientallen miljarden euro's uit om bedrijven en huishoudens te compenseren voor de gestegen energiekosten. Nederland verlaagde belastingen op energie en brandstof.

Door: ANP

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.