Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Gasprijs licht omhoog na sluiting Nord Stream door Rusland
De marktprijs voor gas in Europa is woensdag licht gestegen nadat Rusland de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft stilgelegd. Dat is volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom nodig voor onderhoud, maar toezichthouders in Europa betwijfelen dat.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam steeg de prijs voor een megawattuur in de ochtend 2,3 procent tot ruim 271 euro. Dat is een bijna tien keer zo hoge prijs als een jaar geleden. Eerder deze maand bereikte de gasprijs nieuwe recordhoogtes, maar maandag daalde die flink na het nieuws dat Europese gasopslagen goed gevuld zijn.

Nord Stream 1 is een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Gazprom sluit die voor drie dagen, officieel wegens onderhoudswerkzaamheden. Maar Klaus Müller, baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, noemt die verklaring "technisch gezien onbegrijpelijk". Hij denkt dat het om een smoes gaat om politieke druk uit te oefenen op de Europese Unie. Die steunt Oekraïne in de strijd tegen de Russische inval, onder andere via sancties tegen Rusland.

Productie verlagen

Ondertussen verlagen of pauzeren steeds meer industriebedrijven hun productie. In Nederland sloot kunstmestproducent Yara wegens de gasprijzen een ammoniakfabriek, na eerder twee andere al te hebben stilgelegd wegens onderhoud. In het Belgische Genk stopte metaalfabrikant Aperam de productie wegens hoge energieprijzen.

De hoge energiekosten jagen ook huishoudens op kosten. Verschillende landen in de Europese Unie hebben al ingegrepen om de stijging van de energierekening in te perken. Frankrijk verlengt de periode waarin maximumtarieven van elektriciteit gelden tot volgend jaar. Italië trekt tientallen miljarden euro's uit om bedrijven en huishoudens te compenseren voor de gestegen energiekosten. Nederland verlaagde belastingen op energie en brandstof.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.