Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten
De voormalige baas van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontkent in een moeizaam verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat de NAM heeft gewerkt aan een plan om te snoeien in de kosten voor afhandeling van aardbevingsschade. De commissie hield Gerald Schotman (tussen 2014 en 2018 ceo van de NAM) een memo voor van moederbedrijf Shell waarin het plan staat beschreven.

In zijn verhoor hamerde Schotman steeds op het belang van een ruimhartige regeling voor bevingsschade in Groningen. "Snapt u dan dat als ik een Shell-memo tegenkom waarin staat dat Shell in 2016 van plan is kosten van onder meer schadeherstel flink terug te dringen, dat ik denk: dat heeft niets meer met ruimhartigheid te maken?", vroeg commissielid Barbara Kathmann (PvdA) daarop. Het zou gaan om een voorstel om de kosten met een derde te verminderen.

"Ik herken me niet helemaal in dat citaat. Dat is even de struikeling die ik heb", reageerde Schotman. Hij zei geen weet te hebben van het plan. "Ja, het is een memo van Shell. Ik heb 'm hier", aldus Kathmann. Het gebeurt vaker dat de enquêtecommissie documenten heeft die nog niet openbaar zijn: de commissie kan stukken opeisen, en ontving al honderdduizenden documenten van tientallen organisaties voor het onderzoek dat voorafging aan de verhoren.

Memo

Commissielid Peter Kwint (SP) wees Schotman erop dat het niet zomaar een idee was van aandeelhouder Shell dat in het memo staat beschreven. In het stuk staat dat het gaat om een plan van de NAM zelf, waar Schotman toen aan het roer stond. "Wij hebben nooit gewerkt aan beperken van schadekosten", hield Schotman vol. Hooguit werd er "gekeken of het efficiënter kan".

Shell zegt in een reactie dat het memo gaat "over hoe kan worden bespaard op de overhead- en uitvoeringskosten van schadeafhandeling en versterking". Het bedrijf wilde vooral dat een groter deel van het geld dat opzij werd gezet voor schadeafhandeling hier ook daadwerkelijk aan werd uitgegeven, aldus de oliemaatschappij.

Verhoor

Voormalig ceo Schotman (nu op een topfunctie bij Shell) werd meer dan drie uur lang gehoord door de commissie, die niet altijd genoegen nam met zijn antwoorden. Commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) merkte aan het einde van het verhoor op dat het hem was opgevallen dat "u op een aantal punten niet helemaal weet hoe het precies is gelopen". Van der Lee vroeg zich af hoe ver Schotman als ceo afstond van het beleid rond de aardbevingen.

De commissievoorzitter constateerde ook dat Schotman tijdens het verhoor "heel vaak het woord gevoel gebruikt" heeft, terwijl de NAM en Schotman zelf zeer technisch te werk gingen. Dat laatste erkende de voormalige NAM-baas. Maar "we hebben echt geprobeerd het beste te doen" voor de Groningers.

Door: ANP

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.