Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten
De voormalige baas van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontkent in een moeizaam verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat de NAM heeft gewerkt aan een plan om te snoeien in de kosten voor afhandeling van aardbevingsschade. De commissie hield Gerald Schotman (tussen 2014 en 2018 ceo van de NAM) een memo voor van moederbedrijf Shell waarin het plan staat beschreven.

In zijn verhoor hamerde Schotman steeds op het belang van een ruimhartige regeling voor bevingsschade in Groningen. "Snapt u dan dat als ik een Shell-memo tegenkom waarin staat dat Shell in 2016 van plan is kosten van onder meer schadeherstel flink terug te dringen, dat ik denk: dat heeft niets meer met ruimhartigheid te maken?", vroeg commissielid Barbara Kathmann (PvdA) daarop. Het zou gaan om een voorstel om de kosten met een derde te verminderen.

"Ik herken me niet helemaal in dat citaat. Dat is even de struikeling die ik heb", reageerde Schotman. Hij zei geen weet te hebben van het plan. "Ja, het is een memo van Shell. Ik heb 'm hier", aldus Kathmann. Het gebeurt vaker dat de enquêtecommissie documenten heeft die nog niet openbaar zijn: de commissie kan stukken opeisen, en ontving al honderdduizenden documenten van tientallen organisaties voor het onderzoek dat voorafging aan de verhoren.

Memo

Commissielid Peter Kwint (SP) wees Schotman erop dat het niet zomaar een idee was van aandeelhouder Shell dat in het memo staat beschreven. In het stuk staat dat het gaat om een plan van de NAM zelf, waar Schotman toen aan het roer stond. "Wij hebben nooit gewerkt aan beperken van schadekosten", hield Schotman vol. Hooguit werd er "gekeken of het efficiënter kan".

Shell zegt in een reactie dat het memo gaat "over hoe kan worden bespaard op de overhead- en uitvoeringskosten van schadeafhandeling en versterking". Het bedrijf wilde vooral dat een groter deel van het geld dat opzij werd gezet voor schadeafhandeling hier ook daadwerkelijk aan werd uitgegeven, aldus de oliemaatschappij.

Verhoor

Voormalig ceo Schotman (nu op een topfunctie bij Shell) werd meer dan drie uur lang gehoord door de commissie, die niet altijd genoegen nam met zijn antwoorden. Commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) merkte aan het einde van het verhoor op dat het hem was opgevallen dat "u op een aantal punten niet helemaal weet hoe het precies is gelopen". Van der Lee vroeg zich af hoe ver Schotman als ceo afstond van het beleid rond de aardbevingen.

De commissievoorzitter constateerde ook dat Schotman tijdens het verhoor "heel vaak het woord gevoel gebruikt" heeft, terwijl de NAM en Schotman zelf zeer technisch te werk gingen. Dat laatste erkende de voormalige NAM-baas. Maar "we hebben echt geprobeerd het beste te doen" voor de Groningers.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.