Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Voormalig baas NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten
De voormalige baas van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontkent in een moeizaam verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat de NAM heeft gewerkt aan een plan om te snoeien in de kosten voor afhandeling van aardbevingsschade. De commissie hield Gerald Schotman (tussen 2014 en 2018 ceo van de NAM) een memo voor van moederbedrijf Shell waarin het plan staat beschreven.

In zijn verhoor hamerde Schotman steeds op het belang van een ruimhartige regeling voor bevingsschade in Groningen. "Snapt u dan dat als ik een Shell-memo tegenkom waarin staat dat Shell in 2016 van plan is kosten van onder meer schadeherstel flink terug te dringen, dat ik denk: dat heeft niets meer met ruimhartigheid te maken?", vroeg commissielid Barbara Kathmann (PvdA) daarop. Het zou gaan om een voorstel om de kosten met een derde te verminderen.

"Ik herken me niet helemaal in dat citaat. Dat is even de struikeling die ik heb", reageerde Schotman. Hij zei geen weet te hebben van het plan. "Ja, het is een memo van Shell. Ik heb 'm hier", aldus Kathmann. Het gebeurt vaker dat de enquêtecommissie documenten heeft die nog niet openbaar zijn: de commissie kan stukken opeisen, en ontving al honderdduizenden documenten van tientallen organisaties voor het onderzoek dat voorafging aan de verhoren.

Memo

Commissielid Peter Kwint (SP) wees Schotman erop dat het niet zomaar een idee was van aandeelhouder Shell dat in het memo staat beschreven. In het stuk staat dat het gaat om een plan van de NAM zelf, waar Schotman toen aan het roer stond. "Wij hebben nooit gewerkt aan beperken van schadekosten", hield Schotman vol. Hooguit werd er "gekeken of het efficiënter kan".

Shell zegt in een reactie dat het memo gaat "over hoe kan worden bespaard op de overhead- en uitvoeringskosten van schadeafhandeling en versterking". Het bedrijf wilde vooral dat een groter deel van het geld dat opzij werd gezet voor schadeafhandeling hier ook daadwerkelijk aan werd uitgegeven, aldus de oliemaatschappij.

Verhoor

Voormalig ceo Schotman (nu op een topfunctie bij Shell) werd meer dan drie uur lang gehoord door de commissie, die niet altijd genoegen nam met zijn antwoorden. Commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) merkte aan het einde van het verhoor op dat het hem was opgevallen dat "u op een aantal punten niet helemaal weet hoe het precies is gelopen". Van der Lee vroeg zich af hoe ver Schotman als ceo afstond van het beleid rond de aardbevingen.

De commissievoorzitter constateerde ook dat Schotman tijdens het verhoor "heel vaak het woord gevoel gebruikt" heeft, terwijl de NAM en Schotman zelf zeer technisch te werk gingen. Dat laatste erkende de voormalige NAM-baas. Maar "we hebben echt geprobeerd het beste te doen" voor de Groningers.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.