Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aardbeving van 2.4 bij het Groningse Uithuizen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Aardbeving van 2.4 bij het Groningse Uithuizen
In de nacht van donderdag op vrijdag heeft in de provincie Groningen een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 2.4. Het epicentrum was bij Uithuizen, blijkt ook informatie van het KNMI. Het Staatstoezicht op de Mijnen laat weten dat door de slappe grond in het gebied de beving flink zal zijn gevoeld door omwonenden en voor schade zal hebben gezorgd.

De aardbeving deed zich voor om 02.39 uur op drie kilometer diepte. In augustus vonden ook al twee aardbevingen plaats met Uithuizen als epicentrum. Op 28 augustus ging het om een beving met een kracht van 1.3 en op 19 augustus met een magnitude van 1.9. Ook toen waren de bevingen op drie kilometer diepte.

Op 1 april was voor het laatst een dergelijk zware aardbeving in Groningen. Toen had de beving, die om 19.11 uur plaatsvond, een kracht van 2.7. Het epicentrum lag bij Loppersum. De diepte was ook toen drie kilometer. Op 4 april, een paar dagen na de beving, waren bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 454 schademeldingen gedaan, waarvan er 38 kwamen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.

Trillingen

Op Twitter meldden verschillende mensen de aardbeving te hebben gevoeld. "Was al wakker, nu klaarwakker. Een doffe dreun en gekraak. Het hele bed trilde", aldus een van hen. "Was dit onweer, of een aardbeving? Ik lag te schudden in mijn bed", twittert een ander. Een persoon zegt op Twitter zojuist weer een "dikke schok" te hebben gevoeld. "Zo erg heb ik hem nog niet ervaren. Bij daglicht maar weer een ronde doen om het huis."

Aardbevingen met een kracht tot 2.9 veroorzaken vrijwel nooit schade, geeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan op de eigen website. Maar in Groningen leiden de aardbevingen als gevolg van de gaswinning tot veel meer schade, doordat ze ondiep zijn en de Groningse bodem veel klei en veen bevat. "Terwijl natuurlijke aardbevingen op dieptes vanaf tien kilometer plaatsvinden, zitten de gasbevingen van Groningen op een diepte van ongeveer drie kilometer. De trillingen verliezen op hun korte weg naar het aardoppervlak dus veel minder energie dan natuurlijke bevingen", aldus SodM.

Onderweg kunnen trillingen worden versterkt als de aarde gelaagd is, legt de toezichthouder verder uit. Dat is bijvoorbeeld het geval als een aardbevingsgolf uit zandgrond in veel slappere klei- of veenlagen terechtkomt. "Dit zogeheten ‘opslingereffect’ zorgt in sommige delen van de provincie Groningen voor extra schade. Dit zorgt er ook voor dat er op relatief korte afstand een groot verschil in schade aan gebouwen kan zijn."

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.