Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonbond wil dat politiek haast maakt met wet over goed verhuurderschap

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Woonbond wil dat politiek haast maakt met wet over goed verhuurderschap
De Woonbond wil dat de politiek haast maakt met een wetsvoorstel over goed verhuurderschap. Die wet maakt het gemeenten mogelijk om foute verhuurders aan te pakken. Dat stelt de bond in een reactie op een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+. Onderzoekers concluderen dat veel jonge huurders te maken hebben met onveilige situaties of bedreigingen door hun huisbaas.

Bijna de helft van de ondervraagde jonge huurders met een huisbaas (43 procent) zegt dat die weigert onderhoud te plegen aan hun woning, een derde (29 procent) geeft aan dat er geen reparaties worden uitgevoerd in huis. Bij een vijfde (20 procent) kwam hun huisbaas ongevraagd de woning binnen, becijferde 3Vraagt.

Foute verhuurders

De Woonbond zegt de verhalen uit de commerciële huursector te herkennen. Als de nieuwe wet over goed verhuurderschap er is, kunnen gemeenten foute verhuurders bijvoorbeeld beboeten, verhuurvergunningen intrekken of het beheer van de huurwoning overnemen.

De commerciële huursector telt inmiddels ruim een miljoen woningen, stelt de Woonbond. Directeur Zeno Winkels: "Vooral jonge huurders huren in deze markt, omdat ze tegen lange wachttijden of inkomensgrenzen aanlopen bij de sociale huur en een koopwoning vaak onbetaalbaar is. Het is hoog tijd om de bescherming van deze grote groep huurders serieus te gaan nemen."

Het onderzoek van 3Vraagt is uitgevoerd onder 2150 jongeren van 16 tot en met 34 jaar, onder wie 637 die een woning van een huisbaas huren.

Door: ANP

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.

21 februari '25 ( 8:38)

Heijmans ziet nieuwbouwverkopen stijgen en rekent op verdere groei

Bouwbedrijf Heijmans heeft vorig jaar flink meer nieuwbouwhuizen verkocht en verwacht dat de stijging in 2025 doorzet. In 2024 heeft het beursgenoteerde bedrijf 3181 woningen verkocht, 23 procent meer dan in 2023.

12 februari '25 ( 9:33)

Veel minder nieuwe zonnepanelen geplaatst, meldt onderzoeksbureau

In Nederland zijn vorig jaar veel minder nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Die daling volgt op tien jaar van groei en stabiele verkoopcijfers in 2022 en 2023.

12 februari '25 ( 9:05)

Forse daling energielasten huishoudens niet snel te verwachten, zegt ABN AMRO

Nederlandse huishoudens zijn tegenwoordig bijna een kwart meer kwijt aan energielasten dan zeven tot acht jaar geleden, hebben economen van ABN AMRO berekend. De kenners verwachten daarbij dat de kosten van gas en elektriciteit niet snel weer flink omlaag gaan.

04 februari '25 ( 8:53)

Hypotheekaanvragen schieten omhoog voorafgaand aan renteverhogingen

Mensen hebben afgelopen maand veel meer hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In januari werden 47.108 hypotheekaanvragen verstuurd via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Dat is bijna 28 procent meer dan in januari 2024.

24 januari '25 (10:18)

Heinen niet van plan om direct portemonnee te trekken voor stikstofprobleem

Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

23 januari '25 ( 6:04)

'Nog meer vertraging in huizenbouw,' stikstofruimte schuiven mag niet meer zonder vergunning

De bouw van duizenden nieuwbouwwoningen loopt naar verwachting minimaal zes maanden vertraging op door een recente uitspraak van de Raad van State over de stikstofuitstoot. Dat voorziet directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De precieze impact van de uitspraak is het kennisinstituut nog aan het uitzoeken. "Het lijkt te gaan om een betekenisvol aantal. Het zal eerder om duizenden gaan dan honderden."