Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Leveringszekerheid energie is achterhaald'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
'Leveringszekerheid energie is achterhaald'
Het tijdperk waarin energie altijd en overal beschikbaar moet zijn voor iedereen die erom vraagt, loopt ten einde, stelt het College van Rijksadviseurs in een rapport voor de overheid. "Erken dat de huidige leveringszekerheid onhoudbaar is", roepen de adviseurs de overheid op.

In de eerste plaats is het volgens het college simpelweg niet meer haalbaar om alle bedrijven die om een aansluiting vragen te bedienen. "Dit lukt niet meer. De netbeheerders kunnen de vraag niet meer aan, enerzijds door de snelle toename van decentrale duurzame opwekking, anderzijds door de snelle opkomst van grote elektriciteitsgebruikers", aldus het advies.

Het netwerk verzwaren is volgens de opstellers van het rapport niet voldoende. "Het groeiende grondstoffentekort en de nu al beperkte ruimte om nieuwe netwerken en onderstations te realiseren, dwingen tot verandering." De adviseurs pleiten voor "scherpere keuzes". Zo raden ze aan om elektriciteit in tijden van schaarste in de eerste plaats beschikbaar te stellen aan "vitale functies", zoals gemalen die onze polders drooghouden, installaties voor drinkwater, datadiensten en zorg.

Energiewet

Ook moet meer aandacht worden besteed aan de vraag "welk energieverbruik we in de toekomst willen stimuleren en waar we juist van af willen", stelt het college. Ze wijzen erop dat netbeheerders nu nog wettelijk verplicht zijn om aansluitingen te maken voor vervuilende industrie "die niet past in de klimaatdoelen". Ze zien in de komst van een nieuwe energiewet kansen voor "verandering en aanscherping". Het energiesysteem moet niet meer in de eerste plaats aan de vraag voldoen, maar de transitie naar een duurzame samenleving stimuleren, vinden de adviseurs.

In het rapport wordt ook gewezen op het belang van Europese samenwerking. Die is ook op energiegebied "belangrijker dan ooit". Dat laat ook de huidige energiecrisis zien. "Tegelijkertijd is ook de inzet op de regio onmisbaar", voegen de deskundigen eraan toe. Het liefst liggen vraag en aanbod van energie zo dicht mogelijk bij elkaar. Hoe meer dat zo is, hoe minder energie getransporteerd hoeft te worden.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.