Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oud-Kamerleden: 'We hadden zwakke informatiepositie gaswinning Groningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Oud-Kamerleden: 'We hadden zwakke informatiepositie gaswinning Groningen'
Oud-Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en René Leegte (VVD) vinden dat zij in hun tijd als parlementariër niet sterk genoeg stonden om hun controlerende taak uit te voeren over de gaswinning in Groningen. Dat zeiden ze tijdens hun verhoren door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning over hun rol rond de aardbeving in 2012 bij Huizinge. Deze voor Nederland krachtige beving deed de publieke opinie over de winning kantelen. Hun PvdA-collega uit die tijd, Jan Vos, zei die mening niet te delen.

Van Tongeren herinnerde zich dat ze als Kamerlid als "privédetective" moest opereren om haar vingers te krijgen achter het gasdossier. De informatie die ze kreeg was zeer technisch, zat vol jargon en vergde soms nog ingewikkelde berekeningen om de vragen die ze had te beantwoorden. Dat terwijl ze amper ondersteunend personeel had. "Omdat de Kamer beschikt over weinig onderzoekers is je informatiepositie zo belabberd ten opzichte van andere instituties die hiermee te maken hebben", zei het oud-Kamerlid.

Doodzonde

Leegte noemde het "doodzonde" dat de Kamer in zijn ogen weinig heeft gedaan met aanbevelingen van mede-VVD'er André Bosman in 2021 om de eigen informatiepositie te versterken. "Eigenlijk zou er in de Kamer een veel grotere staf moeten zijn om veel meer te kunnen snappen wat gebeurt", aldus het voormalig Kamerlid, die ook vindt dat te schaars informatie wordt gedeeld door ministeries.

Achteraf bezien had Leegte toen hij in functie was veel meer willen samenwerken met andere Kamerleden. Dan hadden ze gezamenlijk veel beter de basale informatie kunnen verzamelen over de gaswinning. Als lid van de grootste fractie in de Kamer merkte hij dat kleinere fracties zoals de Partij voor de Dieren daar veel moeite mee hadden.

Grote stapel papier

PvdA'er Vos blikte heel anders terug op de informatiepositie van de Kamer. Hij herinnerde zich tijdens zijn verhoor de grote stapel papier van de veertien onderzoeken die toenmalig minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet doen naar de gaswinning in Groningen. In zijn ervaring kreeg je als Kamerlid juist heel veel informatie "en was het eerder dat je door de bomen het bos niet zag".

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.