Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oud-Kamerleden: 'We hadden zwakke informatiepositie gaswinning Groningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Oud-Kamerleden: 'We hadden zwakke informatiepositie gaswinning Groningen'
Oud-Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en René Leegte (VVD) vinden dat zij in hun tijd als parlementariër niet sterk genoeg stonden om hun controlerende taak uit te voeren over de gaswinning in Groningen. Dat zeiden ze tijdens hun verhoren door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning over hun rol rond de aardbeving in 2012 bij Huizinge. Deze voor Nederland krachtige beving deed de publieke opinie over de winning kantelen. Hun PvdA-collega uit die tijd, Jan Vos, zei die mening niet te delen.

Van Tongeren herinnerde zich dat ze als Kamerlid als "privédetective" moest opereren om haar vingers te krijgen achter het gasdossier. De informatie die ze kreeg was zeer technisch, zat vol jargon en vergde soms nog ingewikkelde berekeningen om de vragen die ze had te beantwoorden. Dat terwijl ze amper ondersteunend personeel had. "Omdat de Kamer beschikt over weinig onderzoekers is je informatiepositie zo belabberd ten opzichte van andere instituties die hiermee te maken hebben", zei het oud-Kamerlid.

Doodzonde

Leegte noemde het "doodzonde" dat de Kamer in zijn ogen weinig heeft gedaan met aanbevelingen van mede-VVD'er André Bosman in 2021 om de eigen informatiepositie te versterken. "Eigenlijk zou er in de Kamer een veel grotere staf moeten zijn om veel meer te kunnen snappen wat gebeurt", aldus het voormalig Kamerlid, die ook vindt dat te schaars informatie wordt gedeeld door ministeries.

Achteraf bezien had Leegte toen hij in functie was veel meer willen samenwerken met andere Kamerleden. Dan hadden ze gezamenlijk veel beter de basale informatie kunnen verzamelen over de gaswinning. Als lid van de grootste fractie in de Kamer merkte hij dat kleinere fracties zoals de Partij voor de Dieren daar veel moeite mee hadden.

Grote stapel papier

PvdA'er Vos blikte heel anders terug op de informatiepositie van de Kamer. Hij herinnerde zich tijdens zijn verhoor de grote stapel papier van de veertien onderzoeken die toenmalig minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet doen naar de gaswinning in Groningen. In zijn ervaring kreeg je als Kamerlid juist heel veel informatie "en was het eerder dat je door de bomen het bos niet zag".

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.