Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vier op de tien Nederlanders had verwarming op 21 graden of meer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Het wordt een stuk koeler in de Nederlandse huizen. In zeven op de tien woonkamers gaat de temperatuur omlaag vanwege de gestegen energieprijzen. Vóór de stijging van de energieprijzen had maar liefst 43 procent van de Nederlanders de verwarming in de woonkamer op 21 graden of meer staan. Nu is dat nog maar 14 procent. Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 1.000 Nederlanders, meldt Knab.

Volgens de peiling zetten Nederlanders de thermostaat - in de woonkamer als ze thuis zijn - de komende periode gemiddeld op 19 graden. Dat is exact één graad lager dan het gemiddelde van vóór de prijsstijgingen. Het is ook precies de temperatuur die de overheid adviseert. Volgens Mileu Centraal bespaart een gemiddeld huishouden 120 m3 per jaar door de verwarming een graadje lager zetten.

Door het aangekondigde prijsplafond betaal je vanaf november 1,50 euro per m3 gas zolang je onder het gestelde plafond van 1.200 m3 blijft per jaar blijft. Eén graad lager scheelt je dan dus 180 euro per jaar. Komt je verbuik boven dat plafond uit, dan is het verschil nog een stuk groter.

Ook korter douchen en led-lampen populair

Een bijna even zo populaire maatregel om energie te besparen speelt zich af in de badkamer. 45 procent van de ondervraagden zegt zeker korter te gaan douchen. Nog eens 27 procent noemt deze maatregel 'waarschijnlijk'. Een gemiddelde Nederlandse douchebeurt duurde voorheen zo'n negen minuten. Breng je dat terug naar vijf minuten, dan bespaar je met een gemiddeld huishouden jaarlijks 90 m3 gas.

De energiecrisis zorgt er ook voor dat de gloeilamp nog sneller uit de Nederlandse huizen verdwijnt. 65 procent van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk of zeker (meer) gloeilampen te gaan vervangen door de zuinige led-lampen. Zeker de moeite waard want een led-lamp verbruikt zo'n 90 procent minder elektriciteit dan een gloeilamp.

Populariteit zonnepanelen door het dak

Nederland is al koploper als het gaat om het aantal zonnepanelen. Het gemiddeld aantal panelen per inwoner is in geen ander Europees land hoger dan bij ons. Vermoedelijk stijgt dat aantal de komende tijd flink door. 59 procent van de ondervraagden die nog geen zonnepanelen op hun dak hebben, overweegt dit nu wel. Zij moeten wel achteraan aansluiten in de rij: de wachttijden bij de meeste installateurs stijgen bijna net zo hard als de gasprijs.

Door: Nationale Bouwgids

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.