Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vier op de tien Nederlanders had verwarming op 21 graden of meer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Het wordt een stuk koeler in de Nederlandse huizen. In zeven op de tien woonkamers gaat de temperatuur omlaag vanwege de gestegen energieprijzen. Vóór de stijging van de energieprijzen had maar liefst 43 procent van de Nederlanders de verwarming in de woonkamer op 21 graden of meer staan. Nu is dat nog maar 14 procent. Dat blijkt uit een peiling van Knab onder ruim 1.000 Nederlanders, meldt Knab.

Volgens de peiling zetten Nederlanders de thermostaat - in de woonkamer als ze thuis zijn - de komende periode gemiddeld op 19 graden. Dat is exact één graad lager dan het gemiddelde van vóór de prijsstijgingen. Het is ook precies de temperatuur die de overheid adviseert. Volgens Mileu Centraal bespaart een gemiddeld huishouden 120 m3 per jaar door de verwarming een graadje lager zetten.

Door het aangekondigde prijsplafond betaal je vanaf november 1,50 euro per m3 gas zolang je onder het gestelde plafond van 1.200 m3 blijft per jaar blijft. Eén graad lager scheelt je dan dus 180 euro per jaar. Komt je verbuik boven dat plafond uit, dan is het verschil nog een stuk groter.

Ook korter douchen en led-lampen populair

Een bijna even zo populaire maatregel om energie te besparen speelt zich af in de badkamer. 45 procent van de ondervraagden zegt zeker korter te gaan douchen. Nog eens 27 procent noemt deze maatregel 'waarschijnlijk'. Een gemiddelde Nederlandse douchebeurt duurde voorheen zo'n negen minuten. Breng je dat terug naar vijf minuten, dan bespaar je met een gemiddeld huishouden jaarlijks 90 m3 gas.

De energiecrisis zorgt er ook voor dat de gloeilamp nog sneller uit de Nederlandse huizen verdwijnt. 65 procent van de ondervraagden geeft aan waarschijnlijk of zeker (meer) gloeilampen te gaan vervangen door de zuinige led-lampen. Zeker de moeite waard want een led-lamp verbruikt zo'n 90 procent minder elektriciteit dan een gloeilamp.

Populariteit zonnepanelen door het dak

Nederland is al koploper als het gaat om het aantal zonnepanelen. Het gemiddeld aantal panelen per inwoner is in geen ander Europees land hoger dan bij ons. Vermoedelijk stijgt dat aantal de komende tijd flink door. 59 procent van de ondervraagden die nog geen zonnepanelen op hun dak hebben, overweegt dit nu wel. Zij moeten wel achteraan aansluiten in de rij: de wachttijden bij de meeste installateurs stijgen bijna net zo hard als de gasprijs.

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.