Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Doorstroming woningmarkt stokt door gebrek kwalitatieve seniorenwoningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Doorstroming woningmarkt stokt door gebrek kwalitatieve seniorenwoningen'
Er klinkt veel kritiek op babyboomers als het gaat om de krapte op de woningmarkt: deze generatie houdt grote huizen bezet waardoor gezinnen niet uit hun appartementen kunnen en starters de woningmarkt niet kunnen betreden. Senioren willen op bepaalde momenten in hun leven echter best wel verhuizen, mits de juiste woning daarvoor gevonden wordt. Dit blijkt vaak niet het geval, waardoor de doorstroming stokt en starters lastig de woningmarkt kunnen betreden. Kwalitatief goede seniorenwoningen zijn daarom cruciaal. Dat meldt ANP Expert Support. 

De groep ouderen groeit. Van de totale groei van het aantal huishoudens in 2050 komt ruim 80 procent voor rekening van huishoudens met bewoners ouder dan 65 jaar. 

Het CBS onderzocht de toekomstige woonwensen van 55-plussers. Hieruit blijkt dat de meerderheid niet wil verhuizen, omdat ze gehecht zijn aan hun woning en woonomgeving. Eén op de drie 55-plussers en één op de zes 75-plussers zegt wel ooit te willen verhuizen. Hoe ouder men wordt, hoe minder verhuisbereidheid er is. De momenten waarop ouderen zich vooral oriënteren op de woningmarkt zijn:

1) Bij het uit huis gaan van de kinderen;
2) Bij de pensionering;
3) Met het toenemen van de zorgbehoefte.

Vitaal

Bij het uit huis gaan van de kinderen en bij de pensionering zijn de ouderen vaak nog vitaal en actief. Zij zoeken dan een woning die voldoet aan hun eisen en toekomstbestendig is. Die woning staat vaak in de eigen omgeving, is duurzaam en er zijn voldoende faciliteiten in de buurt. Belangrijk is ook de interactie met andere groepen bewoners en bezoekers en natuurlijk zorg in de buurt voor het moment dat dat nodig is.

Als er geen geschikte woning gevonden kan worden wanneer de ouderen nog actief zijn neemt de verhuisbereidheid af en volgt vaak een aantal jaren later pas het moment van de zorgbehoefte. Om de vitale ouderen op een eerder moment in hun leven te verleiden om te verhuizen zullen er geschikte woningen voor hen moeten zijn.

Voor realisatie van woningen voor starters moeten we dus niet alleen naar de jongeren kijken, maar ook naar de ouderen. Door het realiseren van het juiste aanbod van seniorenwoningen wordt de doorstroming bevordert en creëren we meer kansen voor starters op de woningmarkt. De starters van nu hebben hier waarschijnlijk nog niets aan, maar laten we voor de starters van morgen nu zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).