Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Doorstroming woningmarkt stokt door gebrek kwalitatieve seniorenwoningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
'Doorstroming woningmarkt stokt door gebrek kwalitatieve seniorenwoningen'
Er klinkt veel kritiek op babyboomers als het gaat om de krapte op de woningmarkt: deze generatie houdt grote huizen bezet waardoor gezinnen niet uit hun appartementen kunnen en starters de woningmarkt niet kunnen betreden. Senioren willen op bepaalde momenten in hun leven echter best wel verhuizen, mits de juiste woning daarvoor gevonden wordt. Dit blijkt vaak niet het geval, waardoor de doorstroming stokt en starters lastig de woningmarkt kunnen betreden. Kwalitatief goede seniorenwoningen zijn daarom cruciaal. Dat meldt ANP Expert Support. 

De groep ouderen groeit. Van de totale groei van het aantal huishoudens in 2050 komt ruim 80 procent voor rekening van huishoudens met bewoners ouder dan 65 jaar. 

Het CBS onderzocht de toekomstige woonwensen van 55-plussers. Hieruit blijkt dat de meerderheid niet wil verhuizen, omdat ze gehecht zijn aan hun woning en woonomgeving. Eén op de drie 55-plussers en één op de zes 75-plussers zegt wel ooit te willen verhuizen. Hoe ouder men wordt, hoe minder verhuisbereidheid er is. De momenten waarop ouderen zich vooral oriënteren op de woningmarkt zijn:

1) Bij het uit huis gaan van de kinderen;
2) Bij de pensionering;
3) Met het toenemen van de zorgbehoefte.

Vitaal

Bij het uit huis gaan van de kinderen en bij de pensionering zijn de ouderen vaak nog vitaal en actief. Zij zoeken dan een woning die voldoet aan hun eisen en toekomstbestendig is. Die woning staat vaak in de eigen omgeving, is duurzaam en er zijn voldoende faciliteiten in de buurt. Belangrijk is ook de interactie met andere groepen bewoners en bezoekers en natuurlijk zorg in de buurt voor het moment dat dat nodig is.

Als er geen geschikte woning gevonden kan worden wanneer de ouderen nog actief zijn neemt de verhuisbereidheid af en volgt vaak een aantal jaren later pas het moment van de zorgbehoefte. Om de vitale ouderen op een eerder moment in hun leven te verleiden om te verhuizen zullen er geschikte woningen voor hen moeten zijn.

Voor realisatie van woningen voor starters moeten we dus niet alleen naar de jongeren kijken, maar ook naar de ouderen. Door het realiseren van het juiste aanbod van seniorenwoningen wordt de doorstroming bevordert en creëren we meer kansen voor starters op de woningmarkt. De starters van nu hebben hier waarschijnlijk nog niets aan, maar laten we voor de starters van morgen nu zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt.

Door: Nationale Bouwgids

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.