Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening
Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het gat in de begroting van vele miljarden dat het kabinet achterlaat doordat er nog geen financiering is gevonden voor het prijsplafond op de energierekening. Aan het begin van het debat over de begroting vroeg de oppositie om tekst en uitleg. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het "niet acceptabel" dat het plan nog niet is gefinancierd.

Het prijsplafond kost naar verwachting zo'n 23,5 miljard euro, kondigde het kabinet dinsdag aan. Die kosten kunnen, afhankelijk van de gasprijs, nog flink oplopen. Slechts 5,4 miljard euro hiervoor is opzijgezet. Het overige deel moet nog 'gedekt' worden: het kabinet moet er nog financiering voor vinden. Daardoor zit er "een enorm gat in de begroting, van 10, 20 misschien wel 30 miljard euro dat het prijsplafond kost en dat niet is gedekt", zegt Nijboer. Hij eiste uitleg van het kabinet voor het begin van het debat.

De sociaaldemocraat kreeg bijval van Kamerlid Pieter Omtzigt. "Een begroting bespreek je pas als die er ligt. En ik wil gewoon zien hoe-ie eruit ziet", verklaarde hij. DENK-leider Azarkan: "Zo werken de begrotingsregels volgens mij niet." Ook PVV'er Tony van Dijck was er niet over te spreken. "Het is al vanaf het begin dat het kabinet er zit een puinhoop met de verantwoording", zei hij.

Contrast

De Kamerleden wezen er ook op dat bij de Algemene Financiële Beschouwingen en de debatten over de losse begrotingen in het najaar, Kamerfracties altijd netjes financiering moeten voorstellen voor de plannetjes waarmee ze de begroting willen bijsturen. Anders gaat het kabinet vaak niet mee met zo'n voorstel. "Er zijn hier weleens discussies gevoerd over 100 miljoen", aldus Omtzigt. En het kabinet moet nu nog miljarden vinden. Daarover zal minister van Financiën Sigrid Kaag de Kamer waarschijnlijk pas in het voorjaar informeren. "Als wij allemaal voorstellen kunnen doen, en tegen het kabinet kunnen zeggen: dekt u het maar bij de voorjaarsnota, dan hebben we een heel ander debat vandaag", aldus Nijboer gekscherend.

De coalitiepartijen vonden evenwel dat de kritiek gewoon onderdeel zou kunnen zijn van het debat over de begroting.

Door: ANP

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.

31 mei '23 (11:38)

Meer omzet moederbedrijf Gamma en Karwei door duurzame klusser

Klussers die vanwege de hoge energieprijzen hun huis wilden isoleren, hebben gezorgd voor meer verkopen bij het moederbedrijf van doe-het-zelfwinkels Gamma en Karwei. Maar Intergamma, zoals dat moederbedrijf heet, had vorig jaar zelf weer last van gestegen inkoopprijzen van bouwmaterialen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland.