Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening
Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het gat in de begroting van vele miljarden dat het kabinet achterlaat doordat er nog geen financiering is gevonden voor het prijsplafond op de energierekening. Aan het begin van het debat over de begroting vroeg de oppositie om tekst en uitleg. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het "niet acceptabel" dat het plan nog niet is gefinancierd.

Het prijsplafond kost naar verwachting zo'n 23,5 miljard euro, kondigde het kabinet dinsdag aan. Die kosten kunnen, afhankelijk van de gasprijs, nog flink oplopen. Slechts 5,4 miljard euro hiervoor is opzijgezet. Het overige deel moet nog 'gedekt' worden: het kabinet moet er nog financiering voor vinden. Daardoor zit er "een enorm gat in de begroting, van 10, 20 misschien wel 30 miljard euro dat het prijsplafond kost en dat niet is gedekt", zegt Nijboer. Hij eiste uitleg van het kabinet voor het begin van het debat.

De sociaaldemocraat kreeg bijval van Kamerlid Pieter Omtzigt. "Een begroting bespreek je pas als die er ligt. En ik wil gewoon zien hoe-ie eruit ziet", verklaarde hij. DENK-leider Azarkan: "Zo werken de begrotingsregels volgens mij niet." Ook PVV'er Tony van Dijck was er niet over te spreken. "Het is al vanaf het begin dat het kabinet er zit een puinhoop met de verantwoording", zei hij.

Contrast

De Kamerleden wezen er ook op dat bij de Algemene Financiële Beschouwingen en de debatten over de losse begrotingen in het najaar, Kamerfracties altijd netjes financiering moeten voorstellen voor de plannetjes waarmee ze de begroting willen bijsturen. Anders gaat het kabinet vaak niet mee met zo'n voorstel. "Er zijn hier weleens discussies gevoerd over 100 miljoen", aldus Omtzigt. En het kabinet moet nu nog miljarden vinden. Daarover zal minister van Financiën Sigrid Kaag de Kamer waarschijnlijk pas in het voorjaar informeren. "Als wij allemaal voorstellen kunnen doen, en tegen het kabinet kunnen zeggen: dekt u het maar bij de voorjaarsnota, dan hebben we een heel ander debat vandaag", aldus Nijboer gekscherend.

De coalitiepartijen vonden evenwel dat de kritiek gewoon onderdeel zou kunnen zijn van het debat over de begroting.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.