Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Oppositie boos over miljardengat in begroting door prijsplafond energierekening
Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het gat in de begroting van vele miljarden dat het kabinet achterlaat doordat er nog geen financiering is gevonden voor het prijsplafond op de energierekening. Aan het begin van het debat over de begroting vroeg de oppositie om tekst en uitleg. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het "niet acceptabel" dat het plan nog niet is gefinancierd.

Het prijsplafond kost naar verwachting zo'n 23,5 miljard euro, kondigde het kabinet dinsdag aan. Die kosten kunnen, afhankelijk van de gasprijs, nog flink oplopen. Slechts 5,4 miljard euro hiervoor is opzijgezet. Het overige deel moet nog 'gedekt' worden: het kabinet moet er nog financiering voor vinden. Daardoor zit er "een enorm gat in de begroting, van 10, 20 misschien wel 30 miljard euro dat het prijsplafond kost en dat niet is gedekt", zegt Nijboer. Hij eiste uitleg van het kabinet voor het begin van het debat.

De sociaaldemocraat kreeg bijval van Kamerlid Pieter Omtzigt. "Een begroting bespreek je pas als die er ligt. En ik wil gewoon zien hoe-ie eruit ziet", verklaarde hij. DENK-leider Azarkan: "Zo werken de begrotingsregels volgens mij niet." Ook PVV'er Tony van Dijck was er niet over te spreken. "Het is al vanaf het begin dat het kabinet er zit een puinhoop met de verantwoording", zei hij.

Contrast

De Kamerleden wezen er ook op dat bij de Algemene Financiële Beschouwingen en de debatten over de losse begrotingen in het najaar, Kamerfracties altijd netjes financiering moeten voorstellen voor de plannetjes waarmee ze de begroting willen bijsturen. Anders gaat het kabinet vaak niet mee met zo'n voorstel. "Er zijn hier weleens discussies gevoerd over 100 miljoen", aldus Omtzigt. En het kabinet moet nu nog miljarden vinden. Daarover zal minister van Financiën Sigrid Kaag de Kamer waarschijnlijk pas in het voorjaar informeren. "Als wij allemaal voorstellen kunnen doen, en tegen het kabinet kunnen zeggen: dekt u het maar bij de voorjaarsnota, dan hebben we een heel ander debat vandaag", aldus Nijboer gekscherend.

De coalitiepartijen vonden evenwel dat de kritiek gewoon onderdeel zou kunnen zijn van het debat over de begroting.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.