Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stroom Essent nog een vijfde duurder

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Stroom Essent nog een vijfde duurder
Stroom wordt bij Essent in november bijna één vijfde duurder dan het zou zijn geweest als de energieleverancier al deze maand prijsverhogingen had doorgevoerd. Essent wilde op 1 oktober al nieuwe tarieven laten ingaan, maar verschoof die aanpassing na optreden van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar 7 november.

Elektriciteit wordt voor klanten met een variabel contract 19 procent duurder dan het zou zijn geweest als Essent op 1 oktober tariefswijzigingen zou hebben doorgevoerd. Bij gas is het verschil 8 procent. De toename is iets minder groot bij klanten die een korting krijgen omdat ze al lang bij de energieleverancier zitten.

Essent, dat zo'n 2,5 miljoen klanten heeft, waarschuwde eerder al dat een langere periode tussen het bekendmaken en doorvoeren van hogere tarieven slecht kan uitpakken voor de inkoopstrategie. Maar een woordvoerster benadrukt dat het uitstel niet puur nadelig is geweest voor klanten. Doordat de oude tarieven in oktober nog gelden, betalen ze nog een maand langer de aanzienlijk lagere prijzen voor elektriciteit en gas.

Ingrijpen ACM

Kort nadat de leverancier hogere tarieven had aangekondigd, die 1 oktober zouden ingaan, meldde de ACM dat Essent zich evenals andere energieleveranciers niet aan de verplichte minimumtermijn voor zo'n aankondiging had gehouden. Ze moeten tariefswijzigingen volgens de toezichthouder namelijk minstens dertig dagen vooraf melden.

Essent vindt, net als andere energieleveranciers, dat het wel aan alle regels heeft voldaan. Toch ging het bedrijf vorige week overstag en stelde de prijsverhoging uit. Ook andere energiemaatschappijen deden dit. Maar bij onder meer Greenchoice en Eneco leidt dit niet tot een extra verhoging van de eerder bekendgemaakte tarieven.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.