Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tarieven netbeheerders gaan volgend jaar mogelijk flink omhoog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Tarieven netbeheerders gaan volgend jaar mogelijk flink omhoog
Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan betalen voor het transport van elektriciteit. Dat volgt volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit tariefvoorstellen die de hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de beheerders van regionale netten hebben ingediend bij de toezichthouder.

Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld nog 397 euro aan transportkosten, dat zou volgend jaar 513 euro worden. De waakhond moet de voorstellen wel nog beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend.

Wat je precies aan je netbeheerder betaalt vind je terug op je energierekening. Maar deze tarieven vallen buiten het verzachtende prijsplafond voor gas en elektriciteit dat het kabinet eerder deze week heeft aangekondigd. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland benadrukt dat bij het bepalen van de hoogte van het prijsplafond wel al rekening is gehouden met een tariefsverhoging.

Netverliezen

Dat netbeheerders hun tarieven willen verhogen heeft alles te maken met de grote drukte op het elektriciteitsnet. Veel bedrijven schakelen de laatste tijd over van fossiele brandstoffen op elektriciteit van wind- en zonneparken. Ook zijn er steeds meer huishoudens met zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp. Daarom moet er steeds meer stroom getransporteerd worden.

Wat ook meespeelt is dat netbeheerders vanwege de hoge energieprijzen steeds meer geld kwijt zijn aan zogeheten netverliezen. Bij transport van elektriciteit en gas en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat namelijk veel energie verloren. In afspraken staat dat netbeheerders de energie die tijdens het transport verloren gaat voor hun rekening nemen.

Transport

Maar netbeheerders kunnen hun tarieven niet zomaar verhogen. Huishoudens en bedrijven kunnen namelijk niet kiezen van welke netbeheerder zij hun transportdiensten afnemen. Daarom stelt de ACM elk jaar als onafhankelijke toezichthouder de tarieven vast.

In de tariefvoorstellen staat ook dat bedrijven die direct zijn aangesloten op het zogeheten EHS-net van TenneT volgend jaar gemiddeld 84 procent meer zouden moeten betalen voor het transport van hun elektriciteit. Het EHS-net is het extra-hoogspanningsnet. Er is ook nog een gewoon HS-net. Voor bedrijven die daarop zijn aangesloten stijgen de transportkosten volgens de voorstellen met 51 procent.

Door: ANP

09 juni '23 (14:45)

Nieuwe bouwplannen voor NDSM-werf

De bouwplannen voor de NDSM-werf in Amsterdam worden veranderd. Daartoe heeft het college van B en W besloten. Daar waren vrijesectorwoningen, sociale huurwoningen en een basisschool gepland. Er zullen nu middeldure huurwoningen worden gerealiseerd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

08 juni '23 (12:53)

Huurprijs van corporatiewoningen stijgt met 2,4 procent

Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

08 juni '23 (10:38)

Energietoeslag bereikt niet doelgroep zegt Woonbond

Veel mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening maken geen aanspraak op de energietoeslag die gemeenten verstrekt hebben. Daarop wijst belangenorganisatie de Woonbond na honderden meldingen van huurders die door de staat van hun woning grote moeite hebben om op energiekosten te besparen.

07 juni '23 (11:14)

Kansen voor extra woningen en voorzieningen in Buitenveldert

Uit een verkenning door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuid in Amsterdam blijkt dat er in Buitenveldert kansen zijn voor het realiseren van extra woningen en voorzieningen. De wijk kan zo deze eeuw uitgroeien tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

06 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij woning in Rotterdam

Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

05 juni '23 (13:23)

Na brand zeker 20 appartementen onbewoonbaar in Amsterdam

Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

05 juni '23 (12:08)

Voor het eerst minder energie uit biomassa dan zonnepanelen

In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

04 juni '23 ( 8:38)

Koninklijke erkenning voor bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 (15:53)

Almere net op tijd met plan van aanpak voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

01 juni '23 ( 6:08)

Interesse schaarse huurwoningen stijgt volgens woningplatform

Woningzoekers verdringen zich steeds meer rond de huurwoningen in de vrije sector die beschikbaar zijn, maakt woonplatform Pararius op uit eigen cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen per vrijkomende huurwoning gemiddeld 33 aanvragen voor een bezichtiging of informatie over een woning binnen, terwijl dat twee jaar eerder nog maar acht aanvragen waren. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot hangt die toename samen met een afname van het aantal beschikbare huurwoningen in grote steden.