Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tarieven netbeheerders gaan volgend jaar mogelijk flink omhoog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tarieven netbeheerders gaan volgend jaar mogelijk flink omhoog
Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan betalen voor het transport van elektriciteit. Dat volgt volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit tariefvoorstellen die de hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de beheerders van regionale netten hebben ingediend bij de toezichthouder.

Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld nog 397 euro aan transportkosten, dat zou volgend jaar 513 euro worden. De waakhond moet de voorstellen wel nog beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend.

Wat je precies aan je netbeheerder betaalt vind je terug op je energierekening. Maar deze tarieven vallen buiten het verzachtende prijsplafond voor gas en elektriciteit dat het kabinet eerder deze week heeft aangekondigd. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland benadrukt dat bij het bepalen van de hoogte van het prijsplafond wel al rekening is gehouden met een tariefsverhoging.

Netverliezen

Dat netbeheerders hun tarieven willen verhogen heeft alles te maken met de grote drukte op het elektriciteitsnet. Veel bedrijven schakelen de laatste tijd over van fossiele brandstoffen op elektriciteit van wind- en zonneparken. Ook zijn er steeds meer huishoudens met zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp. Daarom moet er steeds meer stroom getransporteerd worden.

Wat ook meespeelt is dat netbeheerders vanwege de hoge energieprijzen steeds meer geld kwijt zijn aan zogeheten netverliezen. Bij transport van elektriciteit en gas en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat namelijk veel energie verloren. In afspraken staat dat netbeheerders de energie die tijdens het transport verloren gaat voor hun rekening nemen.

Transport

Maar netbeheerders kunnen hun tarieven niet zomaar verhogen. Huishoudens en bedrijven kunnen namelijk niet kiezen van welke netbeheerder zij hun transportdiensten afnemen. Daarom stelt de ACM elk jaar als onafhankelijke toezichthouder de tarieven vast.

In de tariefvoorstellen staat ook dat bedrijven die direct zijn aangesloten op het zogeheten EHS-net van TenneT volgend jaar gemiddeld 84 procent meer zouden moeten betalen voor het transport van hun elektriciteit. Het EHS-net is het extra-hoogspanningsnet. Er is ook nog een gewoon HS-net. Voor bedrijven die daarop zijn aangesloten stijgen de transportkosten volgens de voorstellen met 51 procent.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).