Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Negatieve aandacht beleggers resulteert in hoge huurprijzen woningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen. De vermeende boosdoeners: de pandjesbazen die woningen verhuren voor een te hoge prijs. De overheid heeft daarom maatregelen getroffen, om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren. Dit meldt ANP Expert Support. 

"Dit lijkt een goed fenomeen, maar het heeft een negatief effect", stelt Lieke Korthout, head of research bij Watson + Holmes. "Het verdrijft alle beleggers van de woningmarkt, niet enkel de rotte appels. Ook resulteert het in een nog groter gebrek aan huurwoningen."

Woningmarkt beschermen

Vanuit gemeenten zijn er diverse mogelijkheden om de woningmarkt te beschermen. twee daarvan zijn een zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming. Ook de landelijke overheid heeft maatregelen ingevoerd, zoals de cap op de WOZ-waarde, waardoor huren in sommige gevallen niet kunnen meestijgen met de hoge WOZ-waarde. Daarnaast is een verdere stijging van de overdrachtsbelasting aangekondigd, van 8 procent naar 10,4 procent en wordt de vrije-huursector deels gereguleerd.

"Samen met hoge bouwkosten, recordhoge inflatie en snel toenemende rentes resulteren de maatregelen in een terugval aan investeringen in de buy-to-let markt - de aankoop van woningen om die vervolgens te verhuren. 2020 was een piekjaar in het aantal aankopen, maar de overheidsmaatregelen hebben gezorgd voor een afname in het aantal transacties van 56 procent in 2021. De buy-to-let markt zal in 2022 niet eens het niveau van 2021 halen en is dit jaar volledig ingestort , aldus Korthout. 

Negatieve neveneffecten

"De maatregelen hebben het gewenste effect: beleggers worden van de koopwoningenmarkt verdreven. Ze kopen nauwelijks panden meer voor de verhuur; deze worden nu gekocht door de consument die er zelf gaat wonen."

"Het neveneffect is echter dat er ook minder huurwoningen beschikbaar komen voor mensen die zijn aangewezen op de huursector. Er ontstaat een nog groter gebrek aan aanbod, wat resulteert in hogere huurprijzen. Daarnaast treffen de overheidsmaatregelen ook de institutionele beleggers, die we juist voor een gezonde huurwoningenmarkt zo hard nodig hebben.", besluit de head of research van Watson + Holmes. 

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.