Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Negatieve aandacht beleggers resulteert in hoge huurprijzen woningen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen. De vermeende boosdoeners: de pandjesbazen die woningen verhuren voor een te hoge prijs. De overheid heeft daarom maatregelen getroffen, om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren. Dit meldt ANP Expert Support. 

"Dit lijkt een goed fenomeen, maar het heeft een negatief effect", stelt Lieke Korthout, head of research bij Watson + Holmes. "Het verdrijft alle beleggers van de woningmarkt, niet enkel de rotte appels. Ook resulteert het in een nog groter gebrek aan huurwoningen."

Woningmarkt beschermen

Vanuit gemeenten zijn er diverse mogelijkheden om de woningmarkt te beschermen. twee daarvan zijn een zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming. Ook de landelijke overheid heeft maatregelen ingevoerd, zoals de cap op de WOZ-waarde, waardoor huren in sommige gevallen niet kunnen meestijgen met de hoge WOZ-waarde. Daarnaast is een verdere stijging van de overdrachtsbelasting aangekondigd, van 8 procent naar 10,4 procent en wordt de vrije-huursector deels gereguleerd.

"Samen met hoge bouwkosten, recordhoge inflatie en snel toenemende rentes resulteren de maatregelen in een terugval aan investeringen in de buy-to-let markt - de aankoop van woningen om die vervolgens te verhuren. 2020 was een piekjaar in het aantal aankopen, maar de overheidsmaatregelen hebben gezorgd voor een afname in het aantal transacties van 56 procent in 2021. De buy-to-let markt zal in 2022 niet eens het niveau van 2021 halen en is dit jaar volledig ingestort , aldus Korthout. 

Negatieve neveneffecten

"De maatregelen hebben het gewenste effect: beleggers worden van de koopwoningenmarkt verdreven. Ze kopen nauwelijks panden meer voor de verhuur; deze worden nu gekocht door de consument die er zelf gaat wonen."

"Het neveneffect is echter dat er ook minder huurwoningen beschikbaar komen voor mensen die zijn aangewezen op de huursector. Er ontstaat een nog groter gebrek aan aanbod, wat resulteert in hogere huurprijzen. Daarnaast treffen de overheidsmaatregelen ook de institutionele beleggers, die we juist voor een gezonde huurwoningenmarkt zo hard nodig hebben.", besluit de head of research van Watson + Holmes. 

Door: Nationale Bouwgids

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.