Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

IMF: leennormen Nederlandse hypotheken moeten op termijn verder omlaag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Nederland doet er verstandig aan om zijn genereuze leennormen voor huizenkopers op termijn verder te beperken. Dat zegt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem doet een kwartaal met een fikse afname van de huizenprijzen daar niets aan af.

"Je moet bij het invoeren ervan natuurlijk wel goed kijken naar de timing. Maar het zou nog steeds een goede maatregel zijn", zegt Hilbers vanuit het IMF-hoofdkantoor in Washington. "Laten we eerlijk zijn, een beetje afkoeling van de woningmarkt is ook niet zo heel erg."

Het gaat om een kwestie waar het IMF al jaren op hamert. Het IMF bekijkt de Nederlandse huizenmarkt namelijk in het grotere economische plaatje. Dan valt het op dat huishoudens in Nederland een relatief hoge hypotheekschuld hebben, wat hen kwetsbaar maakt.

Leningen

Hilbers geeft aan dat Nederlandse huishoudens nog steeds erg veel kunnen lenen voor hun hypotheek. Het merendeel van de starters sloot in 2021 nog steeds een hypotheek af van de boven de 90 procent de woningwaarde, constateerde hij eerder al in economenblad ESB. Dat brengt volgens hem risico's met zich mee. Dan kunnen huizen bijvoorbeeld sneller 'onder water' komen te staan als zich een prijscorrectie voordoet.

Dat laatste risico lijkt door de huidige economische omstandigheden actueler dan ooit. Eerder deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten de kans vergroten op zo'n prijscorrectie op de nog altijd oververhitte woningmarkt.

Beperkt aanbod

Hilbers wil zich nog niet wagen aan voorspellingen wat de huizenprijzen komende tijd gaan doen. Hij wijst erop dat woningen eerder lange tijd in rap tempo duurder werden. Volgens cijfers van makelaars hebben de prijzen pas recent een kwartaal met een fikse daling doorgemaakt. "Dit is maar één kwartaal", benadrukt Hilbers. "Het huizenaanbod is ook nog steeds erg beperkt."

Het IMF-bestuurslid is van mening dat de Nederlandse woningmarkt het beste geholpen is met een soort gecombineerde aanpak. Daarbij zou de overheid moeten inzetten op het laten verdwijnen van "onnodige prikkels aan de vraagkant", waartoe hij ook de hypotheekrenteaftrek rekent, en tegelijkertijd zorgen dat er meer huizen worden bijgebouwd.

Door: ANP

30 mei '23 ( 9:55)

Meer energiezuinige woningen in Deventer gebouwd

Samen met woonbedrijf ieder1 gaat de gemeente Deventer het Ludgeruskwartier vernieuwen, inclusief de Roelandflatlocatie en omgeving. Daarvoor hebben beide organisaties een intentieovereenkomst getekend. Oude woningen worden vervangen door meer – energiezuinige – nieuwbouwwoningen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe inrichting. Dat meldt de gemeente Deventer.

30 mei '23 ( 9:51)

Turbolocaties aangewezen in gemeente Lelystad

De gemeente Lelystad wil achterblijvende woningbouw aanpakken én meer inwoners. Daartoe heeft zij vier zogenoemde turbolocaties aangewezen. Daar worden binnenkort versneld verschillende typen woningen gebouwd. Dat meldt Omroep Flevoland. 

30 mei '23 ( 7:22)

Ondernemers nog steeds minder vertrouwen in industrie

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

29 mei '23 ( 8:53)

Pand aan De Heemstraat in Den Haag slachtoffer van ontploffing

Bij een pand aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

26 mei '23 (11:57)

Duurzame warmte: gemeente Groningen sluit intentieovereenkomst

Samen met het publieke warmtebedrijf WarmteStad en energiecoöperatie Grunneger Power heeft de gemeente Groningen een intentieovereenkomst ondertekend. Dankzij die samenwerking, die in elk geval tot 2030 duurt, zorgen deze drie partijen ervoor dat bewoners een centrale rol behouden in de overgang naar duurzame warmte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

26 mei '23 (11:52)

Wethouder metselt gedenksteen voor start bouw 35 woningen in Oud-Beijerland

De eerste steen voor de 35 woningen van het project Ooststaete in Oud-Beijerland is dinsdag 23 mei 2023 gelegd. Wethouder Robin Heij legde deze steen in aanwezigheid van de kopers. Hij metselde een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam. Daarover bericht de gemeente Hoeksche Waard.

26 mei '23 (11:48)

Inloop bijeenkomst over bouw appartementengebouw in Hardenberg

Najaar 2023 start de nieuwbouw van het eerste appartementengebouw in het Vechtzonegebied in Hardenberg. De woningen en appartementen in het nieuwbouwproject De Vechte worden door Van Wijnen gebouwd in opdracht van de gemeente Hardenberg en Vechtdal Woningen. Daarover bericht de gemeente Hardenberg.

25 mei '23 (13:59)

Handtekeningen onder overeenkomst voor bouw 81 appartementen in Schoonhoven

Wethouder Ria Boere heeft woensdag 17 mei 2023 namens de gemeente Krimpenerwaard haar handtekening gezet onder een anterieure overeenkomst met projectontwikkelaar Hedis Project B.V. Deze overeenkomst betreft de ontwikkeling van Nijverij en bevat de afspraken over de woningbouw en de openbare ruimte op het voormalige Dika-terrein in Schoonhoven. Dit meldt de gemeente Krimpenerwaard.

24 mei '23 (12:39)

Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Huiseigenaren of ondernemers met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. "Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

22 mei '23 (12:54)

Ruim 90.000 woningen bijgebouwd vorig jaar, dip verwacht in 2024

Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om bijna 75.000 die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Toch is De Jonge nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd.