Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

IMF: leennormen Nederlandse hypotheken moeten op termijn verder omlaag

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Nederland doet er verstandig aan om zijn genereuze leennormen voor huizenkopers op termijn verder te beperken. Dat zegt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens hem doet een kwartaal met een fikse afname van de huizenprijzen daar niets aan af.

"Je moet bij het invoeren ervan natuurlijk wel goed kijken naar de timing. Maar het zou nog steeds een goede maatregel zijn", zegt Hilbers vanuit het IMF-hoofdkantoor in Washington. "Laten we eerlijk zijn, een beetje afkoeling van de woningmarkt is ook niet zo heel erg."

Het gaat om een kwestie waar het IMF al jaren op hamert. Het IMF bekijkt de Nederlandse huizenmarkt namelijk in het grotere economische plaatje. Dan valt het op dat huishoudens in Nederland een relatief hoge hypotheekschuld hebben, wat hen kwetsbaar maakt.

Leningen

Hilbers geeft aan dat Nederlandse huishoudens nog steeds erg veel kunnen lenen voor hun hypotheek. Het merendeel van de starters sloot in 2021 nog steeds een hypotheek af van de boven de 90 procent de woningwaarde, constateerde hij eerder al in economenblad ESB. Dat brengt volgens hem risico's met zich mee. Dan kunnen huizen bijvoorbeeld sneller 'onder water' komen te staan als zich een prijscorrectie voordoet.

Dat laatste risico lijkt door de huidige economische omstandigheden actueler dan ooit. Eerder deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten de kans vergroten op zo'n prijscorrectie op de nog altijd oververhitte woningmarkt.

Beperkt aanbod

Hilbers wil zich nog niet wagen aan voorspellingen wat de huizenprijzen komende tijd gaan doen. Hij wijst erop dat woningen eerder lange tijd in rap tempo duurder werden. Volgens cijfers van makelaars hebben de prijzen pas recent een kwartaal met een fikse daling doorgemaakt. "Dit is maar één kwartaal", benadrukt Hilbers. "Het huizenaanbod is ook nog steeds erg beperkt."

Het IMF-bestuurslid is van mening dat de Nederlandse woningmarkt het beste geholpen is met een soort gecombineerde aanpak. Daarbij zou de overheid moeten inzetten op het laten verdwijnen van "onnodige prikkels aan de vraagkant", waartoe hij ook de hypotheekrenteaftrek rekent, en tegelijkertijd zorgen dat er meer huizen worden bijgebouwd.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.