Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Huizenprijzen dalen volgens ABN AMRO met 2,5 procent in 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De huizenprijzen dalen volgend jaar met 2,5 procent, voorspellen economen van ABN AMRO in een rapport over de woningmarkt. Dat komt door een daling van de koopkracht, de hogere hypotheekrente en de economische teruggang.

Eerder ging de bank nog uit van een stijging met 2,5 procent voor volgend jaar. "Er is een kentering zichtbaar op de woningmarkt. Het aantal woningaankopen daalt, er staan meer woningen te koop en alles wijst erop dat de huizenprijzen, na jaren van ongekende prijsstijgingen, volgend jaar gaan dalen", schrijft ABN AMRO.

Huizenprijzen vier grote steden

De marktkenners voorzien dat de huizenprijzen in de vier grote steden meer onder druk komen te staan dan daarbuiten. Hoewel de prijzen landelijk iets gaan dalen, neemt het aantal woningtransacties in 2023 nauwelijks af. ABN AMRO verwacht dat er slechts 1 procent minder woningen van eigenaar wisselen dan dit jaar.

Ook denkt de bank dat de gevolgen van de prijsdalingen voor de economie vooralsnog beperkt zijn. Dat komt onder meer doordat de hypotheekrente volgens ABN AMRO niet verder stijgt dan het huidige niveau. "Ook de door thuiswerken toegenomen wooneisen, het aanhoudende woningtekort en de krappe arbeidsmarkt zorgen voor tegenwicht bij dalende huizenprijzen", stellen de economen.

Weinig last van rentestijging

Daarbij hebben huizenbezitters weinig last van de rentestijging, omdat een meerderheid de hypotheekrente voor langere tijd heeft vastgezet. "Door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de meeste woningbezitters in de afgelopen jaren bovendien veel overwaarde opgebouwd. In combinatie met de overheidssteun om de energielasten beheersbaar te houden, zijn veel gezinnen daarom weerbaarder dan tijdens de kredietcrisis", staat in het rapport.

Tijdens de kredietcrisis, die duurde van 2008 tot 2013, gingen huizenprijzen hard omlaag en kwamen veel huiseigenaren in de financiële problemen. ABN AMRO verwacht dat nu minder woningbezitters met een restschuld blijven zitten als gevolg van de daling van de huizenprijzen.

Rabobank gaf vorige maand aan dat huizen in de loop van volgend jaar beperkt in prijs kunnen dalen. Maar voor heel 2023 gaat de bank nog wel uit van een prijsstijging met 3 procent.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).